Mnozí zahrádkáři doma pěstují různé léčivé rostliny, které později suší na čaj nebo z nich vyrábí tinktury. Věděli jste ale, že existuje rostlinka, která má kromě léčivých účinků i ochrannou funkci v zahradě?

Když chlapci z pořadu Nová zahrada zavítají na návštěvu k profesoru Ivanovi Hričovskému, je více než jisté, že se opět dozvíme hromadu zajímavých informací. Jinak to nebylo ani při té poslední. Zkušený ovocnář totiž na zahrádce pracuje i se svou manželkou Evičkou On se stará o ovocné stromy a keře, ona má na starosti okrasné rostlinky. Jednou z nich je i Měsíček lékařský, který je v našich zahradách doslova malým zázrakem. "Měsíček je naše oblíbená léčivka. Je na všechny boláky, od trávení, přes křečové žíly, na rány ... Pěstuje se sám. Vyseje se sám, sám rozkvete a my ho jen seberte," vysvětlila Hričovská. V zahradě plní i významnou ochrannou funkci, zejména v případě, pokud je vysazen v těsné blízkosti plodových druhů, jako například meruňka. Svou vůní totiž odpuzuje škůdců.

Nová záhrada - nechtík Nechtík je v záhrade výbornou prirodzenou ochranou plodových druhov rastlín a stromov pred škodcami. Zdroj: Profimedia

Avšak nejznámější a nejdůležitější vlastností měsíčku je to, že je léčivý. Čaj z této rostlinky zlepšuje trávení, blahodárně působí na játra, žlučník i ledviny. Dokonce je skvělým podpůrným prostředkem při všech druzích rakoviny, zejména trávicího traktu. Kromě toho zlepšuje činnost srdce, mírně snižuje tlak krve a uklidňuje i centrální nervovou soustavu. Jeho skvělé účinky jistě ocení i dámy, protože příznivě působí na ženské orgány. Obzvláště před bolestivou a silnou menstruací se doporučuje pít čaj z měsíčku.

Nová záhrada - nechtík Čaj z nechtíka vám môže pomôcť pri viacerých typoch zdravotných ťažkostí. Zdroj: Profimedia

Tato zázračná rostlinka však pomáhá nejen zevnitř, ale i zvenku, protože má vysoké baktericidní a regenerační účinky. Používá se na podporu hojení ran či při zánětech kůže, ústní dutiny i při paradentóze. Použít se ale může také na stařecké skvrny, na křečové žíly či jako přísada do sedacích lázní. Výhodou je, že se může užívat bez problémů dlouhodobě a nemá žádné nežádoucí účinky.

Tipy pro vaší zahradu sledujte v pořadu NOVÁ ZAHRADA, vždy v neděli v 15:45 na JOJ TV!

Sledujeme sociální sítě