Zdieľaj

Budoucnost Davida je v rukou Zuzany Čaputové: TAKTO může prezidentka rozhodnout!

Celý život snášel týrání od svého otce a díval se na to, jak kromě něj ničí i jeho matku. David Bako měl sedmnáct let, když to už nevydržel a peklo, ve kterém žili, ukončil vlastníma rukama.

Osud Davida Baka, který před dvěma lety zabil svého otce po dlouhých letech brutálního fyzického a psychického týrání, semknul naše diváky a drtivá většina lidí se postavila na jeho stranu. Jejich odkazy na sociálních sítích hovoří jasnou řečí - mladý muž si podle nich zaslouží odpuštění trestu. Odsouzený byl na čtyři roky, ale krajský soud mu trest zmírnil na dva roky. Na výkon trestu ale stále nenastoupil, protože se o jeho případ začala zajímat prezidentská kancelář. Od Davidova právníka si ptali podklady týkající se jeho případu, protože dostali od lidí hodně žádostí na udělení milosti. Prezidentka Zuzana Čaputová má nyní tři možnosti, jak může v Davidově případě rozhodnout. Může mu jeho dvouletý trest zmírnit, může mu trest zcela odpustit nebo může žádosti o milost nevyhovět.

​K udělení milosti se přiklání i Davidův obhájce a argumentuje tím, že zločin byl spáchán ve velkém afektu po letech agresorovho řádění. "Jiné je dopustit se chladnokrevné vraždy a jiné v tom opravdu vystupňovaném afektu po dlouhých letech týrání... Dva roky jsou spodní hranice trestní sazby při vraždě při mladistvém. Ale myslím si, že ty výjimečné okolnosti toho případu by mohly být zohledněny v tom řízení o milost," řekl Daniel Lipšic. Odpuštění trestu by si pro Davida přál i moderátor Sedmého nebe. "Mám pocit, že v případě Davida nejprve přišel trest v podobě těžkého dětství s tím tyranem a zločin byl až poté. Upřímně, vzhledem k tomu, jak ty věci probíhaly, já bych asi Davidovi dopřál, aby mu byl ten jeho trest přeměněn na podmínku," zhodnotil Vilo Rozboril. Zatímco prezidentka Zuzana Čaputová rozhodne o jeho osudu, jeho nástup k výkonu trestu je pozastaven.