Tráva volně roste na různých divokých místech a tak občas máme dojem, že je odolná a není třeba se o ni nijak starat. Zkušení zahrádkáři však vědí, že opak je pravdou. Chcete-li mít na zahradě opravdu krásně zelený, hustý a zdravý trávník, je nutné se o něj před sezónou náležitě postarat.

Začátek péče o trávník by se měl na jaře odvíjet od počasí – lépe řečeno, od teplot. Dokud jsou denní a noční teploty stále nízké, přibližně kolem nuly, jakákoli aktivita může udělat více škody, než užitku. Teplota vzduchu se totiž ne vždy rovná teplotě půdy. Pokud už ale čísla na teploměru pomalu stoupají, můžete začít s prací. Nejprve trávník pořádně očistěte od všeho, co se na něm navrstvilo během zimních měsíců. Tedy, pohrabte listy, posbírejte spadané větvičky případně ulity šneků či kamínky. Když bude trávník čistý, zkontrolujte, zda se v něm nerozmnožily některé z častých chorob trávy. Patří mezi ně plíseň sněžná, palušková hniloba, kruhová nekróza či padlí travní. Pokud něco takového objevíte, hned sáhněte po příslušné léčbě a teprve potom pokračujte v klasické péči.

Nová záhrada - kosenie Pri aktuálnom nestabilnom počasí a hroziacich mrazoch by sme trávnik nemali prerezávať a ani kosiť. Zdroj: TV JOJ

​Mimořádně důležitou jarní činností v souvislosti s trávníkem je vertikutace, tedy takzvané provzdušňování. Je nutné jej provádět u travnatých ploch, které jsou starší tří let. Tímto úkonem odstraníme nechtěný mech, travní plsť a samotný trávník prořízneme, čímž podpoříme jeho rozrůstání a houstnutí. Použít můžete elektrický nebo benzínový vertikutátor, případně vertikutační hrábě. Myslete však na to, že prořezávání trávníku by se mělo provádět během suššího počasí a to tehdy, pokud se venkovní teploty drží nad 8 stupni alespoň dva týdny. „Prořezání trávníku má obnovit řezné rány na koříncích a odnožích, které během sezóny vyženou nové kořínky a tak se trávník zahustí a má zdravý vzhled. Ale v době, kdy ještě neroste, může proříznutí působit opačně – trávník v růstu zabrzdí,“ vysvětlil Garden Mistr Martin Čurda. Také nespěchejte ani s prvním sečením. Pusťte se do něj až tehdy, když bude travnatá plocha proschlá.

NOva zahrada - vertikutacia Vertikutácia trávnika je na jar nesmierne dôležitá. Pomôže vám dosiahnuť zdravý a hustý porast. Zdroj: TV JOJ

Pokud si po očištění trávníku a vertikutaci všimnete, že na nějakých místech zředl, přičemž nejde o žádné onemocnění, jednoduše na ně nasypte trávová semena. Podpořit růst trávy můžete použitím hnojiva, které je bohaté na dusík, draslík a fosfor. V případě, že se trávník teprve chystáte založit, jaro je vynikajícím obdobím. Ale také je třeba počkat na správné počasí. Pomalejší, ale levnější možností je výsadba trávového semene. To klíčí při teplotě od 7 do 15 stupňů, takže duben je k tomu ideální. Okamžitým, ale finančně náročným řešením je pokládání travního koberce.

Nova zahrada - travnik Zdroj: TV JOJ


Sledujte Novou záhradu každou neděli v 15:40 na JOJce!

Sledujeme sociální sítě