Většina zahrádkářů se při plánování živého plotu už desítky let spoléhá na túje. Jelikož rychle rostou, často je považujeme za ideální izolační rostlinu. Z dlouhodobého hlediska jsou však velmi problematické, neboť časem začnou vysychat a hynout. Vydatnou zálivkou jim obvykle nepomůžete, neboť je za tím něco úplně jiného než sucho!

Túje západní byla desítky let považována za ideální rostlinu do živých plotů. Jejím úkolem totiž je, aby nás na zahrádce ochránili před nechtěnými pohledy z ulice či od sousedů. Vedle toho by měly také působit esteticky, jelikož tvoří velkou souvislou plochu. Túje tyto požadavky splňují bravurně. Tady však přichází první „ale“. Tento jehličnan nebyl vyšlechtěn do živých plotů. Má krásný kónický a kompaktní tvar, proto je ideálním solitérem. Jelikož jsme tuji desetiletí používali nesprávně a vytvářeli jsme z ní masivní monokultury, příroda nám to ošklivě vrací.

Nova zahrada -tujky Zdroj: TV JOJ

​Túje totiž navzdory dostatečné péči často vysychají a hynou. Nejčastější příčinou je napadení škůdcem, a to broukem, který se jmenuje Krasoň - Lamprodiva Festiva. Jeho larvy si v větvičkách vykoušou celé chodbičky a stromek tak vysychá. Takovým způsobem dokáže zlikvidovat nejen jednu rostlinu, ale kompletně celý živý plot. Dokonce, pokud se včas nezakročí a škůdce se rozmnoží, může zničit živé ploty i na celé ulici.

Nova zahrada - Krasoň Zdroj: TV JOJ

​Prvním varovným signálem, že se s vaší tújí něco děje, jsou drobné hnědé vysušené větve. Pokud něco takového zpozorujete, okamžitě je mechanicky odstraňte. Pokud je už ale napaden kmen a je na něm vidět vyhryzené dírky či jamky, není jiná možnost jen jít chemickou cestou. Postřiky jsou zbraní těžkého kalibru a také zatěžují životní prostředí, zahradu a výsledek je stejně nejistý. Navíc jde o náročný proces, protože napadené túje je třeba pak stříkat několikrát. Na konci dne však stejně nevíte, jestli chemie zabere a škůdců se zbavíte. Ideálním řešením je tedy vyměnit tújovou monokulturu za plot složený z různých druhů.

Nova zahrada - tujky Zdroj: TV JOJ

Více tipů najdete každou neděli na JOJ Family v pořadu Nová zahrada!

Sledujeme sociální sítě