Kozí noha, je invazní bylina, která je velmi houževnatá a odolná. V zahradách se jí nedá tak snadno zbavit, a proto se pěstitelé z její přítomnosti příliš netěší. Naše „bylinkářka“ Andy Timková však v Nové zahradě prozradila, že má skvělé léčivé účinky. „Je to fantastický plevel. Je to divoká bylina, o které si lidé myslí, že je to plevel, který je třeba likvidovat. Ale tohle je vážně poklad, protože celá rostlina je využitelná. Chuťově je to něco mezi petrželkou a celerem. Listy a stonek můžeme žvýkat. Kořen lze použít jako náhradu mrkve či petržele do polévky,“ vysvětlila.
Kozí noha výborně zabírá na vysokou hladinu kyseliny močové, proto její účinky ocení zejména ti, kdo bojují s dnou. „Všichni, kteří trpí bolestmi kloubů kvůli dně, je dobré, aby si kozí nohu odšťavňovali, přidávali do smothie, žvýkali ji, dávali si ji do salátů. Dokonce, když chceme zvýraznit její účinky, tak ji fermentujeme. To znamená, nakládáme ji jako kysané zelí. Normálně ji osolíte, naložíte, necháte fermentovat a můžete používat v podstatě celoročně,“ poradila Andy.
Tato nenápadná rostlina je mimo jiné i antikoagulant, takže zabraňuje vytváření krevních sraženin. Zároveň obsahuje třísloviny, velký podíl vitamínu C, provitamin A a mnoho bílkovin. Pomáhá při likvidování prachu v močových cestách a zabírá preventivně před tvorbou močových kamenů. Pokud byste si účinky kozí nohy chtěli užívat i během zimy, nesušte ji, ale raději ji nafermentujte. Vysušením se totiž snižuje prospěšnost jejích léčivých látek.