Okurky jsou plodinou, kterou v našich zahradách pěstujeme spolu s rajčaty, cibulí či ředkvičkami asi nejčastěji. Pokud jste si je posadili i vy a toužíte po bohaté úrodě, vyzkoušejte tipy na přírodní hnojiva od ostřílených zahrádkářů. Budete na ně potřebovat jen to, co má v domácnosti téměř každý z nás!

Všechny rostliny potřebují k bujnému růstu nejen vhodné podmínky, tedy světlo a vláhu, ale i živiny. Platí to i v případě zeleninových sazenic bez ohledu na to, zda jsou vysázeny v půdě, ve skleníku či ve vyvýšeném záhonu. Minule jsme vám přinesli tip na zvýšení rodivosti rajčat a dnes vám zase přinášíme recepty na přírodní hnojiva, která zbují růst okurek.

Podobně jako u ostatních rostlin, ideální je, pokud okurky zaléváte odstátou vodou, která má pokojovou teplotu. Pokud záhon polijete příliš studenou vodou, kořenový systém utrpí šok a důsledkem může být pozastavení růstu. Každý zahrádkář také ví, že je nutné zalévat buď brzy ráno, nebo ve večerních hodinách, kdy už slunce zapadá, aby se nespálily listy. Myslete také na to, že okurky je třeba zalévat opravdu pravidelně, protože nepravidelný přísun vody způsobuje hořkost plodů.

Nova zahrada - uhorky Zdroj: Profimedia

​Nejjednodušší hnojivo na okurky vytvoříte tak, že si v 10 litrech horké vody rozmícháte 2 polévkové lžíce sody bikarbony. Směs pořádně promíchejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Následně polijte kořen každého keře přibližně půl litrem této tekutiny. Roztok aplikujte zhruba každé 2 týdny. Jednoduché, levné, ale účinné hnojivo si uděláte i z cibulových slupek. Slupky z přibližně 5 hlaviček namočte do litru vody a nechte vyluhovat 3 dny.

Tekutinu sceďte přes sítko a hnojivo je hotové. Použít jej můžete každých 10 dní, ale jen na politou rostlinu. Pro vynikající hnojivo obsahující množství fosforu a draslíku, které okurky zbožňují, můžete využít i popel ze dřeva. Ve třech litrech teplé vody rozmíchejte jednu sklenici popela a nechte postát 24 hodin. Takto získanou tekutinu můžete použít i pro plnohodnotné zalévání.

Nova zahrada - popol Popol z krbu či z grilu, v ktorom ste spálili drevo, môžete použiť na hnojenie uhoriek. Zdroj: Profimedia

​Nezapomeňte však na to, že i při používání přírodního hnojiva je třeba být opatrný. Ve snaze získat bohatou úrodu to nepropískněte, protože v tomto případě neplatí, že víc je víc. Nepoužívejte najednou několik druhů roztoků, protože příliš mnoho živin může udělat více škody než užitku.

Pro více tipů sledujte Novou zahradu každou neděli v 15:45 na JOJce!

Sledujeme sociální sítě