Většina zahrádkářů se při plánování živého plotu soustředí jen na jehličnany a nejčastěji na tuje. Ty jsou však z dlouhodobého hlediska velmi problematické. Často vysychají, trápí je škůdci a navíc stále vypadají stejně. Inspirujte se chlapci z Nové zahrady a místo tují si na zahrádku vyberte tento krásný a barevný keř!

Úkolem živého plotu je, aby nás na zahrádce ochránil před nechtěnými pohledy z ulice či od sousedů. Vedle toho by měl také působit esteticky, jelikož tvoří velkou souvislou plochu. Klasické tuje tyto požadavky sice splňují bravurně, ale jen do momentu, kdy začnou hnědnout a vysychat. Tehdy je s nimi více trápení, než radosti. Pokud to znáte i vy a uvažujete nad změnou, případně živý plot jen plánujete založit, vyzkoušejte tip od Garden Mistra Martíina Čurdy.

Vysaďte si do zahrady Červínku. „Je u nás jako doma a daří se jí. Dobře snáší pravidelný řez a tvarování. Dokonce díky neustálému oteplování si zachová i většinu listů, i během zimy zejména v jižnějších regionech. Je to plnohodnotná náhrada, například za obligátní tuje, které lidé vyhledávali právě proto, že dokázali udělat vždy zelenou clonu během celého roku. Na rozdíl od nich ale Červínka netrpí tolika chorobami jako tuje. Ty už mají velký globální problém několik let. Samozřejmě má své škůdce, ale zdaleka to není tak likvidační a katastrofální jako u zdí,“ vysvětlil Čurda.

Nova zahrada - Cervienka Zdroj: TV JOJ

​Na živý plot jsou nejideálnější stálezelené dřeviny či keře, které vypadají hezky i v zimních měsících. Nejideálnější je, pokud případně kvetou, mají nějaké plody, nebo jsou alespoň okrasné listem. Tyto podmínky Červínka dokonale splňuje, protože dříve než rozkvete, nové přírůstky na keři mají ostrou šarlatově červenou barvu. Tak co, vyzkoušíte tento tip na pěkný a funkční živý plot?

Více tipů pro zahdradu hledejte každou nedělí na JOJce!

Sledujeme sociální sítě