Vánoční hvězda je podobně jako vánoční stromek neodmyslitelnou součástí svátečního období. Svým tvarem totiž připomíná hvězdu, která Vánoce symbolizuje a červenou barvou je nádherným doplňkem každé domácnosti. Víte však, jak je třeba o ni správně pečovat, aby její život neskončil s příchodem nového roku?

Vánoční hvzda je v našich končinách rozšířenou součástí sváteční výzdoby a je krásným symbolem vánočního času. Botanický název této zajímavé rostlinky je Prýštec nejkrásnější a pochází ze Střední Ameriky. Na to je třeba myslet i při péči o ni. Přestože si ji kupujeme v zimním období, nemá ráda zimu a chlad. Vhodná péče o vánoční hvězdu tedy začíná už při její koupi. Když ji budete přenášet domů, ujistěte se, že je dobře zabalená a nevystavujte ji dlouho nízkým teplotám. Aby po příchodu k vám domů neměla teplotní šok, nechte ji pár hodin zabalenou na schodech či na chodbě. Když se rostlinka aklimatizuje, nastává správný výběr jejího trvalého stanoviště. Nesmí být v místnosti, kde je teplota nižší než 15 stupňů, ale zároveň nesmí být umístěna na parapetu nad radiátorem. Sálavé teplo ji totiž může poškodit. Neprospívá jí ani přemisťování, průvan nebo cigaretový kouř.

NZ - Vianočná ruža Vianočná ruža nemá rada sálavé teplo, preto ju určite neumiestňujte na parapet nad radiátorom. Zdroj: Profimedia

​V úvahu je třeba vzít i vhodné světelné podmínky. „Často ji umísťujeme na místa, která nejsou světelně v pořádku. Nesmí na ni svítit přímé slunce, ale nesmí být ani úplně ve stínu. Je pro ni ideální rozptýlené světlo,“ vysvětlili chlapci z Nové zahrady. Pokud má vánoční hvězda správné stanoviště, už nepotřebuje žádnou speciální péči. „V tomto období se o ni netřeba nějak vysloveně starat. Netřeba ji přesazovat, netřeba ji stříhat. Hlavně je třeba ji občas zalít. Častou chybou je, že ji masivně zaléváme,“ zdůraznili Martin a Feri.

NZ - Vianočná ruža Ak sa budete o vianočnú ružu správne starať, z jej krásnych červených kvetov sa budete tešiť aj budúce Vianoce. Zdroj: Profimedia

Když vám hvězda v březnu odkvete, je třeba ji zkrátit a ostříhat asi o třetinu. Necháme ji na teplém světlém místě a stále ji rovněž zaléváme. Koncem října postupně začneme regulovat délku jejího dne. Aby vánoční hvězda rozkvetla, musí být v naprosté tmě nejméně 14 hodin denně. Nejvhodnější je, pokud ji zakryjeme kartonovou krabicí. Již po třech týdnech by jí měly začít vyrůstat drobné žlutozelené kvítky. Posledním upozorněním je, že při poškození vánoční hvězdy vytéká šťáva, která má dráždivé účinky na sliznice i pokožku a působí jedovatě. Pokud máte v domácnosti malé děti a domácí mazlíčky, dejte ji na takové místo, kam se k ní nedostanou.

Sledujeme sociální sítě