Andrea je matka samoživitelka, které osud naložil na ramena tak velké břemeno, že ho jeden člověk ani nemůže sám unést. Ona to však zvládá kvůli svým synům, které miluje nejvíc na světě.

V Brezně žije třicátnice Andrea, která pečuje o své dva syny úplně sama. Přestože je takových žen na Slovensku mnoho, osudem těžce zkoušená žena má svůj kříž o to těžší, že mladší Damián se narodil s autismem. „Když dostane amok, proběhne mi přes celý pokoj a tady se mi uklidní. Nebo si strašně bouchal hlavou o zem, teď si zvykl o zeď, ale když je tu tato matrace, tak se na ní zastaví a má to lepší,“ řekla Andrea na margo matraci, kterou mají položen uprostřed obývacího pokoje. Jelikož má chlapec specifickou diagnózu, vyžaduje i specifický přístup. „Nemůžeme s ním ani chodit na hřiště, protože když dostane amok, tak se všichni dívají, že je nevychovaný,“ vzdychla si.

Jakoby toho už neměla dost, do všech problémů se synem jí ve 33 letech diagnostikovali rakovinu. Onkologická pacientka však zůstala na svoji nemoc i na děti sama. Její partner to totiž nezvládl. „Když jsem onemocněla, bylo to těžké. On nezvládl to, když jsem zůstala bez vlasů. Najednou se to všechno sypalo. Nepodporoval mě. Když jsem byla po chemoterapii, já jsem si potřebovala s někým povídat. On neměl zájem,“ vysvětlila. Andrein zdravotní stav se zhoršil a trápí ji to zejména kvůli jejím synkům. „Vrátilo se mi to. Mám v hrudním koši metastáze. Podstupuji novou léčbu, pilulkovou. Už, když si sednu a vydechnu, přijdou ty myšlenky, že co když se mi něco stane? Kam půjdou? Nebo fakt nevím, kdo by si je vzal. Asi by Damián skončil v ústavu nebo v dětském domově. Toto je myšlenka, která mě ničí,“ řekla se slzami v očích.

V7N - Mama Andrea Zdroj: TV JOJ

​Andrea dělá vše pro to, aby její syn Damián dostal co nejlepší péči s ohledem na jeho autismus. Proto s ním chodí na canisterapii, na muzikoterapii i na plavání. Bohužel žádné speciální terapie pro autisty v Brezně neprovádějí, a tak musí Andrea s dětmi chodit desítky kiloměrů do Žiliny, do Rimavské soboty a do Banské Bystrice. Jelikož není v jejích finančních možnostech naspořit si na auto, cestovat musí veřejnou dopravou. Damián to ale pro svůj stav nezvládá a každá cesta je pro Andreu doslova noční můrou. Chlapec totiž křičí, hází se o zem a lidé kolem jen ošklivě dívají. Vykoupením by pro ni bylo auto, ale žádost o příspěvek jí byla navzdory Damiánkovému 90% postižení zamítnuta. „Žádala jsem, aby byl posuzován u posudkového lékaře a stejně nám to zamítli. U Damiána bylo vyjádření, že jezdí, není vozíčkář, tak můžeme cestovat autobusem. Dali nám kartičku na MHD a to bylo celé,“ konstatovala Andrea. A protože v Sedmém nebi se stále dějí zázraky, jeden velký se děje i u této osudem těžce zkoušené rodině!

Sledujte oblíbený pořad V sedmém nebi už v pátek ve 20:35 na JOJ TV!

Sledujeme sociální sítě