Ruku v ruce s pandemickou krizí Slovensko převálcovala i krize chudoby. A přestože by Vánoce měly být svátky hojnosti a štědrosti, mnohé slovenské rodiny pro neustále se zvyšující ceny či výpadky příjmů nečeká zrovna idylické období. Proto má moderátor Vilo Rozbořil po natáčení příběhů do Sedmého nebe jasno v tom, o čem Slováci sní nejvíce!

Zatímco před pár lety lidé snili o zážitcích, o dovolených či o setkáních se celebritami, v současnosti touží po něčem úplně jiném a mnohem prozaičtějším. Špatná ekonomická situace na Slovensku prohloubila hranici chudoby a tisíce lidí neví, z čeho zaplatí účty či nakrmí své děti. K tomu budou reflektovat i nové části Sedmého nebe. „Nejdeme rozdávat dovolené. Jdeme sanovat základní životní potřeby rodin, které se ocitly ve stavu nouze. Je fakt smutné přijít do rodiny, kde se žena stará sama o 5 dětí a řekne, že měsíčně musí vyžít ze 400 eur a z toho dvě třetiny zaplatí za bydlení. Ano, takovým rodinám budeme před Vánocemi pomáhat,“ řekl moderátor Sedmého nebe Vilo Rozboril.

Přibližně před dvěma lety tvůrci Sedmého nebe pozorovali, že mailů, které prosily o pomoc lidem v existenční krizi výrazně ubylo. Podle nejnovějších statistik se však aktuálně až každý šestý Slovák potýká s chudobou či sociálním vyloučením. „To je 32 let po revoluci smutná bilance. A jistě, pandemie u lidí zvýšila pocity nejistoty, to posloucháme v každém regionu. A zdá se, že se ta situace stále zhoršuje. Vidíme to na počtu mailů, ve kterých lidé popisují příběhy rodin, které se ocitly za hranicí chudoby. Příběhů tohoto typu nám procentuálně výrazně přibývá. Lidé netouží po dovolených, ale po zaplacených účtech za elektřinu a teplo. Snem není přilepšit si. Snem je nezadlužit se ještě víc,“ zhodnotil Rozboril.

Sledujte nové díly Sedmého nebe už v pátek 26. listopadu od 20:35 na JOJ TV!

Sledujeme sociální sítě