Máte malou zahradu a plánujete si založit trávník? Pozor, TATO možnost bude vhodnější!

Založení trávníku je mezi zahrádkáři oblíbeným způsobem, jak pokrýt půdu a vytvořit si poměrně rychle zelenou oázu. Položení koberce či výsadba semen však nejsou nejvhodnějšími možnostmi pro některé typy zahrad, zvláště pro ty menší. Čím tedy trávu nahradit? Inspirujte se tipem od chlapců z Nové zahrady!

Každý, kdo má zahradu pokrytou trávníkem, ví, že péče o něj vyžaduje poměrně hodně úsilí. Pravidelné sečení, zavlažování či hnojení stojí zahrádkářům dost času a často i peněz. Naštěstí existují náhrady trávníku, které nepotřebují tolik péče. Pokud tedy nemáte v plánu ve své zahradě hrát fotbal, případně nemáte malé děti, které by si na trávníku hrály, kluci z Nové zahrady mají skvělý tip. Použili jej v nejnovější zahradní realizaci, když vytvářeli na pozemku domácí stezka ze šlapáků. Nejdříve jsme položili šlapáky. Ty si domácí vybrali, takové se jim líbí. Jsou to prefabrikáty, mají takový organický tvar. Nemuseli jsme je zapouštět, protože jsme je s Františkem jen uložili a on je obsypal zeminou tak, aby pěkně leželi v půdě jako v lůžku. Udělal to proto, že zde bude vysévat loučku ,“ vysvětlil Martin Čurda.

Nova zahrada - vysadba lúčky Zdroj: TV JOJ

​Odpověď na otázku, proč bylo toto řešení tím nejlepším, je jednoduché. „Je to směs níže rostoucích nenáročných bylin, která je namíchána tak, aby v našich podmínkách dobře prosperovala. Je mnohem méně náročná na údržbu než trávník. Byl by naprostý nesmysl dávat na takový malý prostor trávník. Sekačka zde nemá dost místa, je to malá plocha, bylo by to třeba stále hnojit, zalévat na týdenní bázi. Tato loučka potřebuje péči tak jednou, maximálně dvakrát do roka. Po jednom roce naroste na zhruba 10-15 centimetrů. Ještě nebude plně kvést, ale ve druhém roce, kdy se zapojí, bude ten pokryv kompletní. Trsy budou vyšší, i 30-40 centimetrů. Budou kvetoucí a budou dolaďovat estetiku této zahrady,“ doplnil Garden Mistr František Laššák.

Nova zahrada - vysadba lúčky Zdroj: TV JOJ

Zahrádkářské tipy sledujte s oblíbenou Novou zahradu každou neděli od 15:40 na JOJce!