Nic lepšího jste ještě nejedli: Překvapte svou rodinu a přátele lahodným slaným koláčem!
Pokud vás čeká návštěva nebo připravujete velkou rodinnou oslavu a nevíte, čím byste své nejbližší překvapili, máme pro vás řešení. Připravte jim lahodný chalupářský vajíčkový koláč. Jde o recept, jaké mají hospodyňky nejraději - netřeba vám hodně surovin, nejsou drahé a celé kouzlo se vám podaří velmi rychle. Základem jsou kvalitní vajíčka z biofarmy nebo z domácího chovu s krásně žlutým žloutkem. Pokud ale máte k dispozici pouze vejce ze supermarketu, klidně použijte i ty. Ve spojení s voňavým hermelínem, křupavým lístkovým těstem a svěží zeleninou budou chutnat skvěle.
Vaječný koláč
400 g listového těsta
baby špenát
rukola
200 g hermelínu
5 natvrdo uvařených vajec
bylinková sůl
pepř
250 g zakysané smetany
2 čerstvé vajíčka
Na začátek vyválíme listové těsto a vložíme ho do elektrického hrnce nebo klasické koláčové formy. Dno koláče vysteleme omytím baby špenátem. Na to položíme hermelín nakrájený na plátky. V misce si vyšleháme dvě balení zakysané smetany se syrovými vajíčky. Osolíme a opepříme. Polovinu směsi vylijeme na koláč. Následně na koláč uložíme rukolu, uvařené vajíčka a zalijeme je zbytkem smetanovo-vajíčkové směsi. V elektrickém hrnci pečeme asi 30 minut, v troubě asi 20 minut na 180 stupních.
Dobrou chuť!