Moja mama - medvedi cesnak pesto

Po půstu je čas změnit jídelníček: Tato TOP jarní surovina u vás nesmí chybět!

Vyzkoušejte ji i vy.

Velikonoční svátky jsou v plném proudu, období půstu nám končí a vše kolem se po zimě probouzí. Právě proto je nejvyšší čas probudit i svůj organismus a využít kouzlo jara ve svůj prospěch. Jaro je bohaté a pestré na dobrou, kvalitní a čerstvou kuchyni. Specialisté z Mojí mámy - Zuzka Sabolová, Martin Korbelič a Marek Ort všem doporučují, aby jsme sáhli po stále dostupnějších čerstvých surovinách. "Konečně se dostáváme do období chřestu, čerstvého špenátu. Zahrada nám nabídne i mnohé další věci. Když nemáme zahradu, třeba se vybrat na trh. Po půstu ale třeba začít pozvolna, ne se hned pustit do velkých věcí, neboť organismus to možná nezvládne," vysvětluje Zuzka.

Podle Martina Korbeliča bychom měli také sáhnout po čerstvé zelenině jako jsou jarní cibulky, ředkvičky, medvědí česnek, špenát či mladé kedlubny. Z nich si můžeme udělat zeleninové saláty na milión způsobů. Zeleninu můžeme klidně i dusit. Co se týče masa, neměla by na našem talíři chybět zejména jehněčí. Své místo na jarním talíři mají i různé druhy nádivek.

​Top surovina jara je ale medvědí česnek, který má výraznou chuť a dokonce i léčivé účinky. Příznivě působí nejen na jarní detoxikaci organismu, ale i při žaludečních potížích, křečových žilách, bolestech hlavy či na vysoký tlak. "Medvědí česnek má širokospektrální využití, například na krémovou polévku. Můžeme si také udělat dokonce pesto, které můžeme používat do těstovin," říká Korbelič. Medvědím česnekem také můžeme dochucovat brambory či maso, pomazánky nebo si ho jen jednoduše dáme na máslový chléb.

Zdroj: joj.sk

​Stejně dobrou zkušenost s touto bylinkou má i Marek Ort, který na něj v tomto období nedá dopustit. "Dá se z toho dělat nádivka z chleba, vajíčka. Z bílku se udělá sníh, do něj se dá medvědí česnek, porestuje se na másle. Spojí se to, uvaří a můžeme to doplnit špenátem či pečeným vajíčkem. Rychlé a jednoduché postní jídlo," dává nám skvělý tip na velikonoční delikatesu.

Příjemné prožití Velikonočních svátků vám přejeme spolu s pořadem Moje máma vaří lépe než tvoje.

Všechny epizody najdete v našem bezplatném archivu!