Na co je nám půst před Velikonocemi? Naši specialisté na něj nedají dopustit!

Měli bychom se opravdu postit?

Do našich domovů přicházejí Velikonoční svátky, které se již tradičně spojují se čtyřicetidenním půstem. Jde o formu pokání nejen v křesťanství, ale i v jiných náboženstvích. Začal se už na Popeleční středu a končí zítra na Velký pátek. Ze zdravotního hlediska jsme si odpírali mnohé věci, neřesti a jedli jsme střídměji. Zřekli jsme se sladkého, mnoho lidí nepilo kávu, alkohol, no a ti nejodvážnější dokonce na jistý čas přestali kouřit. U našich specialistů z Mojí mámy jsme zjišťovali, jak ovlivňuje půst na naše stravovací návyky. "Přestože nám půst pomalu končí, chtěla bych apelovat na lidi, že to neznamená, že nyní vypijeme litr rumu na posezení, protože jsme se 40 dní postili. Třeba začít střídměji. Post končí v období, kdy nám příroda nabízí mnoho věcí," vysvětluje Zuzka Sabolová. V zdravém stravování bychom tedy měli pokračovat hned po tom, co se po šibačce zakousneme do chutného uzeného masa a sladkých dobrot od výmyslu světa plných cukru.

​Pozitivní přínos půstu si všímá i Zuzčin kolega Martin Korbelič, který se snaží zdravě stravovat i mimo zmíněných čtyřiceti dní. "Každé odlehčení, jedení vitamínů a produktů, které neobsahují mnoho cukru a tuku, které nám ucpávají cévy, je přínosem. Omezit bychom měli mouku a používat zdravější suroviny jako jáhly, bulgur či například ginou," říká Martin. Podle specialisty tyto suroviny obohatí náš jídelníček nejen chuťově, ale zejména po zdravotní stránce.

Zdroj: joj.sk

​Na Velikonoce je připraven i třetí specialista Marek Ort, který bude tyto svátky slavit poprvé se svým novým přírůstkem - malým Samkem. "U nás doma je o jednoho člena více, takže se budeme snažit někam vyrazit. Půjdeme se také podívat za babičkou a dědečkem do Prahy," prozrazuje Marek. Tradice v Česku jsou ale přece jen o něčem jiném. Na Slovenku je podle specialisty z Česka dodržují přísněji a lidé chodí mnohem více do kostela. "No vždy je čas strávený s rodinou příjemný, takže právě to je ta nejlepší tradice," uzavírá Marek. Věříme, že svátky jara si užijete naplno i vy a přitom nezapomenete nejen na rodinu, ale ani na své zdraví.

Sledujte premiérovou epizodu Moje máma vaří lépe než tvoje dnes v 18:00 na JOJ Family!