Neposlouchá vás pejsek na zavolání? Vyřešte tento problém jednou a provždy!

Pokud pes neposlouchá a nikdy k vám nepřijde na přivolání, musíte ho naučit například i to, aby vás poslouchal už napoprvé.

Pomeranian Vinston je sice na mazlení super, ale na procházky se s ním chodí velmi těžko, protože nikdy nechodí na přivolání. Náš instruktor Juraj hned zavětřil, že problém bude i v tom, že jeho majitelé s ním chodí na procházky většinou na vodítku. A to není pro žádného psa dobré. Přivolání samo o sobě je složitější problém. K přivolání musíme totiž přidat i pozice sedni-lehni a musí to být jakoby celý balíček. Právě ten zajistí, že to bude velmi stabilní a procházky nebudou stresem. "Nejdůležitější ze základních pravidel je to, že když od psa něco reálně chceme, neměli bychom se s ním příliš mluvit," prozradil nám Juraj. První důležitá zásada je to, že pes bude vždy poslouchat už na první povel. Pes by neměl být králem celé rodiny a být naučen žebrat a ptát. A přestože si z toho i v tomto případě majitel Peter dělal legraci, již brzy by mu tento problém přerostl přes hlavu.

Miláčikovo - Psa naučíme povelu sadni si aj bez slov Miláčikovo - Psa naučíme povelu sadni si aj bez slov Zdroj: TV JOJ

Uděláme tedy jednoduchou věc. Využijeme anatomické vlastnosti psa, zvedneme mu pamlsek nad hlavu a budeme čekat na moment, dokud si nesedne. Teprve tehdy ji pes dostane. "Událo se relativně dlouhý časový úsek, kde od povelu sedni to prošlo až do sedu za nějakých 10 sekund. První důležitá věc je, že povel jsem už vícekrát nezopakoval a dalším faktorem je to, že pes se musel zamyslet," vysvětluje instruktor s tím , že v této fázi ještě slovo pro psa vůbec není podstatné a ani by tomu nerozuměl. Když se ale postupně dostaneme dál, začne si spojovat slovíčko. S tím, že pamlsek vyletí vzhůru nad hlavu. U psa platí jednoduché pravidlo. Když se chce podívat nahoru, nejde mu to dobře, pokud stojí na všech čtyřech. Zadek sundá a pohled nahoře je efektivní. Tím pádem ho naučíme, že pamlsek nad hlavu znamená, že si má sednout. Totéž platí i obráceně. Pamlsek dole znamená, že si má lehnout. To však není ani zdaleka všechno. Více se dozvíte ve videu.

Sledujte pořad Miláčkov v našem archivu!

Tagy: Miláčkov