Zdieľaj

Velký talent a zázrak z romské osady: Z Timejky by si mnozí mohli brát příklad!

Školačka dělá vše pro to, aby jednoho dne něco dokázala.

Když se někteří lidé ocitnou v nelehké životní situaci, začnou se stěžovat na nepříznivý osud. Timejka je však jiná. Popadla svůj talent a všechny příležitosti za pačesy a dělá vše pro to, aby jednou něco dokázala. Tato dívka je totiž Romka a spolu s mámou a se sourozenci žijí v osadě v skromnějších podmínkách. Věří však, že díky tvrdé dřině se jim z nich podaří odejít a žít lépe. Právě proto se s velkým nadšením vrhla na učení, především studium angličtiny. "Vzdělání je pro mě důležité, protože si chci někdy v budoucnu splnit sny. A bez vzdělání to nepůjde," řekla Timea V sedmém nebi.

Ve svědomitém plnění školních povinností ji podporuje i její máma. "V první řadě bych chtěla, aby se podařilo dětem dostudovat. I proto, že jsme Romové. Já jsem optimistka a věřím, že když budou mít školu, když se budou učit, někde se posunou. Protože já jsem školu nedokončila a mrzí mě to. A chci, aby moje děti měly školu a měli se lépe, jak jsem se měla já," zhodnotila máma Andrea. Předsudky společnosti vůči Romům ji netrápí, ale právě naopak - pohánějí ji kupředu. Chce totiž všem dokázat, že každý má stejnou šanci na úspěch. "Já jsem hrdá Romka. Já se nemám za co stydět. Chci být úspěšnou Romkou, která ukáže všem, že i Romové na to mají někým se stát. Že nežijí jen z dávek," zhodnotila sedmačka. Jejím velkým snem bylo navštívit Londýn a ještě více se tak zdokonalit v angličtině. Nuž, a přesně od toho tu Sedmé nebe je - aby plnilo sny.

Nenechte si ujít strhující cestu Timejky z osady do kosmopolitního Londýna již v neděli V sedmém nebi ve 20:20 na JOJ Family!