Zdieľaj

Zpověď týrané ženy: Odpouštěla jsem mu sedm let a tělo mám samou jizvu!

Není snadné opustit tyrana.

Podle kampaně iniciativy proti týrání žen je každá pátá žena na Slovensku týraná. Týrání má různé projevy, nemusí být pouze fyzické, může spočívat v ponižováni, psychickém deptaní, ovládání života. No to, čím si prošla Andrea Zimermanová, má za sebou málokterá "každá pátá": Její muž ji trápil sedm let, jejich soužití vyvrcholilo, když jí bodl do srdce nůž a dokonce odvolal záchranku, kterou si přivolala. On je nyní ve vězení a ona má díky svým synům nejen zpátky svůj život, ale i nové zuby.

Na to, co si prožila, však do smrti nezapomene: "V tom momentě si myslíte: odejdu od něho, odejdu od něj, jenže přijde další den, vše se odpouští, slibuje se: už ti to nikdy víc neudělám, slibuji, už to bude dobrý. Dejme tomu, že vydrží týden, pak přijde malá chybička a někde se musí vybít ta agrese a nejsnadnější to je na takovém člověku, který mi je nejblíže, který vím, že ode mě neodejde. Já jsem takto odcházela a odpouštěla sedm let. Čekala jsem až do etapy, kdy mi udělal skoro smrtelný úraz a tím pádem je dnes tam, kde je a já jsem tady."

Andrea dobře ví, že opustit tyrana není vůbec jednoduché. Zatímco ona překonala city, které ji drželi k její "mužskému", trvalo to dlouho. "Dnes jsem už na tom tak, že kdyby za mnou přišel po kolenou, možná bych ho já kopla do těch zubů. Milovala jsem ho do poslední chvíle, ale za ty čtyři roky jsem se z toho dostala," přiznává. Pro ženy, které si procházejí podobným osudem, má jen jeden odkaz: "Ženám, které jsou týrané, radím, aby to nenechaly zajít až do takovýchto situaci, kde pak trpí i děti, i samotná ta osoba. Raději to táhnout z kratší cesty. Já mám například tělo samou jizvu." Právě jizvy jsou to, co nedá týrané ženě zapomenout, navždy ji budou připomínat cestu, kterou si musela projít.

Celou epizodu pořadu V sedmém nebi najdete v archivu zdarma.