Zdieľaj

Zdravotní stav Riška se SMA se stále zlepšuje: Podívejte, jaké pokroky už dosáhl!

Malý bojovník se spinální svalovou atrofií před rokem spojil celé Česko i Slovensko. Dobří lidé pomohli jeho rodičům na cestě za splněním jejich snu, kterým bylo vrátit mu zdraví. Jeho stav se po podání přípravku a po množství jejich společného úsilí stále více zlepšuje!

Riško byl do čtyř měsíců zcela zdravé dítě a najednou se to všechno sesypalo. Chlapečkovi diagnostikovali spinální svalovou atrofii, přičemž vyhlídky do budoucna nebyly nejlepší. Nadějí byl extrémně drahý lék Zolgensma z Ameriky, který stál až dva miliony eur. Naštěstí, dobří lidé v Česku i na Slovensku se spojily a prostřednictvím sbírek a finančních příspěvků se podařilo vysbírat dostatek peněz. Ríšovi byl přípravek podán téměř před rokem a jeho zdravotní stav se zlepšuje doslova z měsíce na měsíc. Před pár dny absolvoval speciální rehabilitace v Košicích, které chlapečkovi nesmírně pomáhají. "Riško se na tyto rehabilitace stále těší a popři hraní se si i pořádně zapotí. Při každé takové hodinové rehabilitaci jsme na něj neskutečně hrdí. Hrdí na to, jak se snaží a i když občas s pláčem, i tak sáhne až za hranice svých sil. Je úžasné sledovat jak spolupracuje se skvělou fyzioterapeutkou a jak se nám s její pomocí daří Riška posouvat milimetrovými krůčky dopředu," napsali nadšení rodiče na Facebooku.

Nad pokroky, které Riško dělá, žasnou i lékaři. "Naše úžasná doktorka a sestřička Riška neviděli velmi dlouho a konstatovali, že jsme jim tam přinesli jiného kluka jakého znali předtím. Popravdě občas se i my ptáme, kdy se stihl Riško tak změnit. Ty osobnostní změny se dějí velmi rychle," zhodnotili. Součástí chlapcově léčby jsou i vyšetření u logopedičky, se kterou pracují na tom, aby mohl polykat. Díky jejich radám a tipům dosáhli obrovský úspěch a tím je první náznak polykání. "To znamená, že jsme na výborné cestě a naše společná dřina přináší první výsledky. Paní logopedička to přirovnává k takovému pokroku jakým bylo to, že před léčbou Riško pouze ležel, aby se neudusil vlastními hleny a nyní dokáže s oporou sedět. Je to pro nás úžasný úspěch. Nadále pokračuje v aktivním cvičení polykání a věříme, že přijde den, kdy Riško dokáže přijmout ústy alespoň hlt vody. Může to trvat velmi dlouho ale my se nevzdáme."

Rodiče doufají, že díky léčbě začne Riško jednoho dne i mluvit. K jeho prvním slůvko určitě vede ještě dlouhá cesta, ale celá rodinka je plná odhodlání. "Věříme, že to půjde a my se dočkáme prvního slovíčka. Zatím se však popři intenzivním cvičení budeme snažit učit Riška komunikovat obrázky, aby nám věděl ukázat, co si prosí nebo co ho trápí. Před léčbou měl Riško dny, kdy nevydal ze sebe ani hlásek. Nyní nám zpříjemňuje každý den svým krásným hláskem. Ačkoli jsou to teprve zvuky, už to je obrovský pokrok," dodali rodiče.

Ríšovi i jeho rodičům držíme palce a přejeme hodně sil na jejich cestě za jeho zdravím!