Zdieľaj

Emotivní setkání: Ľubicin otec přes válku zachránil Petrovu rodinu před Osvětimi!

Paní Ľubica je usměvavá důchodkyně žijící v Bratislavě a na první pohled se ničím neliší od svých vrstevníků. Opak je však pravdou. Její rodina během druhé světové války zachránila před Osvětimi a jistou smrtí místní židovskou rodinu!

Ľubica se narodila na začátku druhé světové války. Čtyři měsíce po jejím narození vtrhl do Polska Hitler i se svou armádou a začalo se nacistické běsnění. S rodinou bydleli v pohraniční oblasti, ve vesničce Oščadnica. Její matka byla učitelka a otec místní notář. Právě on se díky svému mimořádně lidskému skutku stal tak významným občanům Oščadnice, že je po něm pojmenováno jediné náměstí. Během druhé světové války totiž zachránil jednu židovskou rodinu. Ve vesničce působil lékař MuDr. Hugo Politzer, který neměl árijský původ, ale zpočátku Němců nezajímal. "Byl jako sůl pro naši obec, protože to byla pětitisícová obec bez lékaře a pravděpodobně to bylo na výjimku, že ta první vlna deportací je nezastihla. Ale po potlačení povstání je přišli hledat. Jmenovitě do obce," zavzpomínala paní Ľubica. Jednoho dne si však vojáci přišli i pro tuto rodinu. "Otec zaměstnal jejich mladšího synka, měl sedmnáct let. Najednou přišli němečtí vojáci a ptali se, kde je Politzer. Naštěstí mezi ambulancí a nimi byl telefon. Peter zatelefonoval, že: Rodiče, Němci vás hledají. Utíkejte! A oni utekli...," vzdychla si. Rodině Politzerovců se podařilo ujít a Ľubicin otec jim pomohl ukrýt se. Jen díky tomu přežili.

V7N - Námestie Oscadnica Ľubicin otec bol tak významným občanom Oščadnice, že je po ňom pomenované ich jediné námestie. Zdroj: TV JOJ

Ukrytí byly v místních lesích, kam jim nosili jídlo. No, protože ne vždy se to dalo, významným způsobem jim pomohl tamní myslivec. "Ten hajný nám dvakrát týdně nosil jídlo. Začal konec září a začalo pršet. Přišel podzim a bylo třeba vykopat něco. On a další hajný to vykopali, dva na čtyři metry, a my jsme tam bydleli," řekl senior Peter Peleg - chlapec, který pracoval u otce Ľubici. Každé nové ráno bylo pro ně vítězstvím a každý den pro ně znamenal strach o život. "V lese jsme strávili sedm a půl měsíce. To, co oni dělali pro nás, to bylo nebezpečnější než my. Protože my jsme věděli, že když nás najdou, tak nás zabijí. Ale, když je najdou, budou je soudit a pověsí je. Ten osud, který je čekal... Někdy nemohu pochopit, proč nás tak chránili. Znebezpečili život svým vlastním rodinám," řekl zachráněný muž.

V7N - Peter Peleg Peter za svoj život vďačil ľudskosti a odvahe Ľubicinho otca. Zdroj: TV JOJ

Po skončení druhé světové války žili nadále v Oščadnici, no s příchodem komunistického režimu v roce 1948 se přestěhovali do Izraele. Ani dálka jejich silné vazby neprotrhla a rodinky byly nadále v neustálém kontaktu. "Byli velmi přátelští a rodiče vždy volali, aby je přišli navštívit. Že jim uhradí cestu. Volali i mě s mým manželem. Ale my jsme nechtěli zneužívat tu jejich dobrotu," zhodnotila Ľubica, jejíž snem bylo ještě jednou se setkat s Petrem, kterému její otec zachránil život. Vzhledem k věku si však takovou dalekou cestu už nevěděla představit. A jelikož V sedmém nebi se plní i ty největší sny, "válečné děti", Ľubica a Peter se po letech opravdu setkali. Nenechte si ujít jejich emotivní a dojemné setkání, které uvidíte už dnes večer!

Sledujte oblíbené V sedmém nebi už dnes ve 20:20 hodin na JOJ Family!