Zdieľaj

Jak pečovat o vánoční stromeček, aby vydržel co nejdéle? Dejte na TYTO cenné rady!

Neodmyslitelnou součástí Vánoc je krásně ozdobený vánoční stromeček, který dodává tu pravou sváteční atmosféru. Co však třeba dělat, aby nám opravdu vydržel čerstvý a voňavý během celých svátků? Dejte na rady kluků z Nové zahrady!

Předtím, než si pořídíme vánoční stromeček, je třeba zamyslet nad tím, že máme několik možností výběru. Zatímco v minulosti svátkům dominovaly zejména čerstvé řezané stromky, v současnosti je opravdu z čeho vybírat. Vše záleží od vašeho vkusu, prostorových či finančních možností. Kromě klasických možností jakými jsou řezané stromky, živé v květináči či umělé, jsou zde i originální a netradiční verze. Například ručně vyrobený stromek z větviček dřeva, z rolí z toaletního papíru či z mtouzků, které obmotáte kolem hřebíků ve zdi. Pokud jste však fanoušky živých a voňavých stromků, měli byste vědět, jak se o ně správně starat, aby vám vydržely co nejdéle. "Všechno má své plusy i mínusy, ale my jsme asi nejvíc za živý v květináči. Má atmosféru Vánoc a můžeme jej použít vícekrát v průběhu několika let. Takže, to není jednorázovka jako živý, který odřízneme," myslí si kluci z Nové zahrady.

NZ - vianočný stromček Vianočný stromček v črepníku je podľa chlapcov z Novej záhrady najlepšou možnosťou. Dodá vášmu domovu tú správnu atmosféru, vôňu a pri správnej starostlivosti sa z neho môžete tešiť aj o rok. Zdroj: Profimedia

Základní zásadou je, že živý stromeček musí mít dostatek vláhy, aby vám nevyschl. "Různé druhy vydrží různě dlouho, v zásadě ale platí, že ten stromek musí mít vodu - ať už je řezaný, nebo v květináči. Pokud je řezaný, třeba ho postavit do nádoby s vodou, kde ji průběžně doléváme. Díky té vodě nám velmi dlouho vydrží," vysvětlil Martin Čurda. Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte stromek v květináči a budete se tak z něj těšit několik let, nezapomeňte na to, že ho nesmíte vystavovat teplotním šokům. "Pokud ho máme v květináči, měli bychom dodržet zásadu, že stromeček nesmí být v interiéru déle než deset dní. Na pokojovou teplotu ho musíme postupně přivykat a postupně zas odvykat," zdůrazňují Martin a Feri. Co se týče druhu jehličnanu, nejideálnější volbou mezi řezanými stromky je podle nich normannská jedlička. Ta dokáže při správné péči vydržet až měsíc čerstvá.