Jak pečovat o vánoční stromeček, aby vydržel co nejdéle? Dejte na TYTO cenné rady!
Předtím, než si pořídíme vánoční stromeček, je třeba zamyslet nad tím, že máme několik možností výběru. Zatímco v minulosti svátkům dominovaly zejména čerstvé řezané stromky, v současnosti je opravdu z čeho vybírat. Vše záleží od vašeho vkusu, prostorových či finančních možností. Kromě klasických možností jakými jsou řezané stromky, živé v květináči či umělé, jsou zde i originální a netradiční verze. Například ručně vyrobený stromek z větviček dřeva, z rolí z toaletního papíru či z mtouzků, které obmotáte kolem hřebíků ve zdi. Pokud jste však fanoušky živých a voňavých stromků, měli byste vědět, jak se o ně správně starat, aby vám vydržely co nejdéle. "Všechno má své plusy i mínusy, ale my jsme asi nejvíc za živý v květináči. Má atmosféru Vánoc a můžeme jej použít vícekrát v průběhu několika let. Takže, to není jednorázovka jako živý, který odřízneme," myslí si kluci z Nové zahrady.
Základní zásadou je, že živý stromeček musí mít dostatek vláhy, aby vám nevyschl. "Různé druhy vydrží různě dlouho, v zásadě ale platí, že ten stromek musí mít vodu - ať už je řezaný, nebo v květináči. Pokud je řezaný, třeba ho postavit do nádoby s vodou, kde ji průběžně doléváme. Díky té vodě nám velmi dlouho vydrží," vysvětlil Martin Čurda. Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte stromek v květináči a budete se tak z něj těšit několik let, nezapomeňte na to, že ho nesmíte vystavovat teplotním šokům. "Pokud ho máme v květináči, měli bychom dodržet zásadu, že stromeček nesmí být v interiéru déle než deset dní. Na pokojovou teplotu ho musíme postupně přivykat a postupně zas odvykat," zdůrazňují Martin a Feri. Co se týče druhu jehličnanu, nejideálnější volbou mezi řezanými stromky je podle nich normannská jedlička. Ta dokáže při správné péči vydržet až měsíc čerstvá.