Zdieľaj

Život energické Janky se změnil za pár sekund: Po náhlé zástavě srdce upadla do kómatu!

Světlana z Martina pracuje jako zdravotní sestra na infekčním oddělení v tamní nemocnici, kde se stará i o pacienty s COVIDEM-19. Když přijde z práce domů, čeká ji druhá směna. Její dospělá dcera je totiž v bdělé kómatu!

Janka byla veselá a společenská mladá žena, která měla celý život před sebou. Od dvanácti let měla cukrovku, ale naučila se s ní žít. Časem se však začaly problémy, které souvisely s touto chorobou. "Ona byla velmi společenská, ale toto ji už pak začínalo omezovat. Už se tam začaly komplikace z toho diabetu. Rozpadly se jí chrupavky na obou kolenou. Nemohla chodit," zavzpomínala její mama Světlana. Mladá žena absolvovala operace s koleny a tam se začalo trápení obou žen. "Operace dopadla dobře, probrala se po operaci. Byla jsem za ní odpoledne kolem druhé, třetí. Večer o deváté prý nastala zástava srdce. Po úspěšné resuscitaci mi zůstala tak, jak zůstala. Prostě se to stalo," vzdychla si Světlana. Po pěti měsících Janku v bdělé kómatu pustili z nemocnice domů se slovy, že se s jejím stavem už nedá nic dělat. "Řekli mi, že si ji mám doma doopatrovat," vysvětlila hrdinská máma.

V7N - Svetlana a Janka Zdroj: TV JOJ

Aby Svetlana rodinu uživila, nešla s Jankou na pečovatelskou, ale nadále pracuje jako zdravotní sestra. Dělá na infekčním oddělení v martinské nemocnici, kde se stará i o pacienty s COVIDEM-19. Musí být pro ně nejen zdravotnickou pomocí, ale i psychickou oporou, protože mnozí z nich se bojí o svůj život. Když přijde z práce domů, čeká ji s Jankou druhá směna. Život této silné ženy tak rozhodně není lehký. "Je to únavné, není to jednoduché, musím se přiznat. Někdy jsem fyzicky i psychicky dost z toho vyčerpaná. Ale snažím se najít nějaký stimul, nebo něco, co mě žene vpřed, abych vládala. Musím a dělám to ráda, protože ji miluji," řekla. Navíc Svetlana neztrácí naději. V médiích se totiž dočetla o muži z Čech, který byl v podobném stavu jako její Janka a intenzivní terapie v centru Adeli mu výrazně pomohla. Muži nedávaly žádné naděje a po léčbě v Piešťanech se po čtyřech letech z kómatu probral. "Namotivovalo mě to. Viděla jsem se v tom příběhu s mou Jankou," usmála se Světlana, jejíž největším snem je, aby její dcera opět dokázala říci: "máma". Mrzí ji, že pobyt v Adeli centru si však ve své finanční situaci vůbec nemůže dovolit. Jelikož V sedmém nebi se dějí zázraky, stanou se i v této rodince. Nenechte si to ujít!

Sledujte oblíbené V sedmém nebi už dnes ve 20:20 hodin na JOJ Family!