Zdieľaj

Hrdina Vlado Stmeň se pandemie nebojí: Ve druhé světové válce jsem byl ohrožen více!

Bojoval jako partyzán v druhé světové válce a zažil všechny hrůzy, které s ní souvisely. Na život však nezanevřel, právě naopak. Válečný hrdina Vlado Strmeň má vždy úsměv na rtech a navzdory vysokému věku s láskou v srdci pomáhá, jak se jen dá.

Vlado Strmeň se se svým milým a laskavým pohledem dívá vždy vpřed a přestože by si už mohl užívat klid na důchodu, je stále velmi aktivní a činorodý. V souvislosti s pandemií koronavirusu se na jaře rozhodl udělat ušlechtilý skutek - chtěl pomáhat seniorům a to i přesto, že je sám v rizikovém věku. Po vzoru britského válečného veterána Toma Moora uspořádal na své zahradě sérii benefičních koncertů, jejichž cílem bylo vysbírat co nejvíce peněz pro Domovy seniorů v okolí Banské Bystrice. Učinil tak i přesto, že vzhledem k koronavirusu to mohlo být pro něj nebezpečné. Při těchto slovech však jen s úsměvem mávne rukou. "Víte, my jsme už byli i ve větším ohrožení, když byla druhá světová válka. Ani tehdy jsme na sebe nehleděli. Hleděli jsme na to, co by bylo, kdybychom my nebojovali. Jako by ten náš národ slovenský trpěl. Stejně teď podobně, když přišla tato epidemie, nemůžeme se jen nečinně přihlížet, jak lidé hynou a jak jsou lidé nemocní. Rozhodl jsem se, že alespoň malou částkou, něčím pomůžu," zhodnotil Strmeň.

V7N - Vlado Strmen a Ondrej Kandrac Vojnového hrdinu Vlada Strmeňa a muzikanta Ondreja Kandráča nespája len láska k hudbe, ale aj priateľstvo. Zdroj: TV JOJ

Jeho obětavost, dobrosrdečnost a chrabrost ocenila i samotná prezidentka Slovenské republiky, Zuzana Čaputová, která Vlada Strmene pozvala do Prezidentského paláce na audienci. "Bylo to pro mě úžasné setkání, protože je to člověk, který hodně zažil, hodně pamatuje a je to pro mě velmi cenné poslouchat člověka s takovým životem. Je to opravdu bojovník, nejen v minulosti, ale i v současnosti," řekla Zuzana Čaputová. Někdejší partyzán ani v těchto těžkých časech nemyslí na sebe, ale na ostatních. Má totiž zcela jasno v tom, co je jeho velkým snem. "Mým snem je, aby bylo čím dříve po této epidemii a abych mohl znovu chodit vyhrávat koncerty tímto mým zlatým dědečkům a babičkám. Abych jim ten život věděl zpestřit. To by bylo mé největší přání," řekl s úsměvem.