Zdieľaj

Velká pocta pro veterána Vlada Strmene od prezidentky Čaputové: TOTO vás chytí za srdce!

Senioři jsou v současné pandemii nejzranitelnější skupinou obyvatelstva. Pomoci se jim rozhodl válečný hrdina, 92- letý Vlado Strmeň, který sám patří do rizikové skupiny. Láska k bližnímu je však u něj silnější než strach. I za to mu složila velkou poklonu prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová!

Válečný veterán Vlado Stmeň musel jako 16- letý teenager rychle dospět, protože bojoval jako partyzán v Slovenském národním povstání. Zažil na vlastní oči hrůzy války, ale nezůstala v něm ani špetka hořkosti či lítosti. Právě naopak! Svým milým a laskavým pohledem se dívá vpřed a přestože by si už mohl užívat klid na důchodu, je stále velmi aktivní a činorodý. V souvislosti s pandemií koronavirusu se na jaře rozhodl udělat ušlechtilý skutek - chtěl pomáhat seniorům a to i přesto, že je sám v rizikovém věku.

V7N - Vlado Strmen a Ondrej Kandrac Na benefičnom koncerte Vlada Strmeňa si zahral a zaspieval aj muzikant Ondrej Kandráč, s ktorým sú veľmi dobrí priatelia. Zdroj: TV JOJ

Po vzoru britského válečného veterána Toma Moora uspořádal na své zahradě sérii benefičních koncertů, jejichž cílem bylo vysbírat co nejvíce peněz pro Domovy seniorů v okolí Banské Bystrice. "Byl jsem přímým účastníkem druhé světové války. Viděl jsem, jak smrt sekala lidí. Viděl jsem, jakou cenu má lidský život. I v této době má lidský život velkou cenu a vyplatí se za něj bojovat," řekl odhodlaně. Jeho snahu si nesmírně váží i moderátor Sedmého nebe. "Vlado je sám v ohrožené skupině a přesto nejenže se nebojí, ale sám by chtěl pomáhat. Mě to dostalo," zhodnotil Vilo Rozboril. Válečnému hrdinovi se podařilo koncerty vysbírat neuvěřitelnou částku, do které přispělo i Sedmé nebe. Za získaných přes 15 tisíc eur se pro tři Domovy seniory zakoupilo vše, co potřebovali.

V7N - Vlado Strmen a prezidentka Zuzana Čaputová Stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej a vojnového hrdinu Vlada Strmeňa bolo veľmi emotívne. Zdroj: TV JOJ

Obětavost, dobrosrdečnost a chrabrost tohoto 92- letého bojovníka se rozhodla vyzvednout i samotná prezidentka Slovenské republiky, Zuzana Čaputová, která Vlada Strmene pozvala do Prezidentského paláce na audienci. "Představte si, kolik prezidentů jsem již přežil a ani jeden si mě nevzal na audienci," řekl dojatý partyzán, jehož svědectví, líbivé slova a odhodlání chytili prezidentku za srdce. "Bylo to pro mě úžasné setkání, protože je to člověk, který hodně zažil, hodně pamatuje a je to pro mě velmi cenné poslouchat člověka s takovým životem. Je to opravdu bojovník, nejen v minulosti, ale i v současnosti. Je ve věku, kdy by teoreticky mohl odpočívat a užívat důchodového věku a nechat si pomoci, a on se rozhodl pomáhat. Ta sbírka je unikátní. Je to ukázka toho, že věk není limit, pokud se člověk cítí při síle. Já si myslím, že každá země potřebuje své hrdiny a své pozitivní vzory, své inspirace," řekla Zuzana Čaputová.

Sledujte oblíbené V sedmém nebi již dnes ve 20:20 na JOJ Family!