Zdieľaj

Maminku těžce nemocné Lívie drží nad vodou jediná věc: TOTO jí dává naději a sílu bojovat!

Rozkošná Lívia z vesničky Pichne se narodila se vzácnou a velmi závažnou Canavanovou nemocí. Tato diagnóza má podle lékařů velmi špatné prognózy a dětičky s ní se dožívají maximálně 10 let. Nelze totiž léčit.

Števka je mladá, jen 23- letá žena, ale už v tomto věku nese příliš těžký kříž. Její milovaná dcerka Lívie totiž bojuje s neléčitelnou a smrtelnou Canavanovou chorobou. Když lékaři vyřkli tento šokující ortel, mladá maminka se pochopitelně téměř sesypala. "Četli jsme o tom na internetu, i když hodně toho o tom nebylo. Stačila mi jen ta věta, že je to smrtelné a já jsem týden nevěděla k sobě přijít. Dlouho jsem se z toho vzpamatovávala. Teprve potom jsem to začala řešit, protože jinak se nedalo," zavzpomínala na těžké chvíle Števka. Po čase se jí podařilo zjistit, že přece jen nějaká naděje existuje.

Existuje experimentální genová léčba v Americe. Léčivo by po jednorázovém aplikování do poškozené části mozku mělo nemoc zastavit a dokonce spustit regeneraci zničených mozkových buněk. Nicméně, čas podání je mimořádně rozhodující. Čím dříve děťátko s Canavanovou nemocí lék dostane, tím je větší šance, že dítě bude žít plnohodnotný život. Léčba však stojí závratný milion eur. Sílu bojovat o zdraví svého jediného dítěte jí dodával případ čtyř dětiček se SMA, které prostřednictvím Sedmého nebe sbírali finance na také drahou léčbu. "Je to pro mě velká naděje. Právě v té době, kdy my jsme se dozvěděli, že Lívinka bude přijata do programu, probíhala sbírka těchto dětiček. Nás se to velmi dotýkalo, protože jsem si byla vědoma toho, že asi budu muset udělat něco podobného. Oni mi byli i takovou inspirací v tomto, že když to dokážou oni, tak to dokážeme i my," vysvětlila máma Lívie. "Kdyby se podařilo vysbírat penízky pro Livii, bylo by to pro mě vším na světě. To se ani nedá popsat. Alespoň bych věděla, že jsme udělali opravdu všechno," dodala jedním dechem.

Pokud byste těžko nemocné Livka chtěli pomoci i vy, můžete tak učinit prostřednictvím stránky Lidé Lidem:

Milionova Livia Zdroj: Ludia Ludom