Zdieľaj

Zdravotní stav Alexeje se SMA se radikálně zlepšuje: Zázrak, dělá obrovské pokroky!

Příběhy malých válečníků se spinální svalovou atrofií doslova spojily celé Slovensko. Všichni se snažili pomoci rodičům Riška, Alexka, Alexeje a Amélie na cestě za jejich zdravím. Jako poslední dostal nejdražší lék na světě Alexejko, jehož zdravotní stav se posouvá mílovými kroky!

Každý rodič ví, že nejhorší je vidět, jak se jeho dítě trápí nebo, že ho něco bolí. O to horší je to v případě, že to přijde náhle. Andrea podle lékařů porodila zdravého kluka. Po čase si však všimla, že něco s jejím synkem není v pořádku a po rozsáhlých vyšetřeních se jí zlé tušení potvrdilo. Alexej měl jen 5 týdnů, když mu lékaři na bratislavských Kramárech diagnostikovali vrozenou dědičnou nemoc - spinální svalovou atrofii typu 1. Je to onemocnění, při kterém dochází k postupnému ubývání svalstva, a tedy schopnosti se pohybovat. Postižené bývají více dolní končetiny než horní, dotyční také mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním. Alexej bohužel není sám, kdo tímto onemocněním trpí. Měli ho i další medializovaný dětičky - Alexko, Riško a Amélie.

Celé Česko i Slovensko několik měsíců sledovalo strhující boj rodičů o záchranu zdraví a života jejich čtyř těžce nemocných dětí s touto vzácnou diagnózou. Naštěstí, nejdražší lék na světě byl podán všem čtyřem dětem včas, což se ukázalo i na pokrocích, které dělají. Jako poslední dostal lék nejmladší Alexejko. "Pamatujete se na Alexeje? Jedno ze 4 dětí, kterým se dělala sbírka na nejdražší lék na světě. Alexejko, pár měsíců po podání léku, dnes takto! Fakt, že paráda. Drží hlavičku, celý je zpevněn, převrací se ze strany na stranu. Pomoc která měla smysl. Alexejko, všichni držíme palce," napsal moderátor Sedmého nebe, Vilo Rozboril, k fotce, na níž pózuje s Alexejem a s jeho rodiči. Už na první pohled vidět, že rozkošný chlapeček se má mnohem lépe a jeho zdravotní stav se posouvá vpřed mílovými kroky. Držíme palce!