Zdieľaj

Dojatý válečný veterán (92) ze Sedmého nebe: Neuvěříte, kolik už pro seniory vybral!

Vladimír Strmeň zažil hrůzy války a také to ho naučilo, že cesta životem je nejkrásnější když pomáháme druhým. Proto se rozhodl hrát u sebe v zahradě na harmoniku, dokud nevyzbiera 5 tisíc eur pro Domovy seniorů. Dobří lidé však přispěly mnohem vyšší částkou!

Senioři jsou v současné pandemii koronavirusu tou nejzranitelnější skupinou obyvatelstva. Důkazem jsou desítky nakažených klientů v Domovech sociálních služeb. Pomoci se jim rozhodl válečný hrdina, 92- letý Vlado Strmeň, který v pořadu V sedmém nebi vyprávěl o svých vzpomínkách na hrůzy druhé světové války. Po vzoru britského válečného veterána Toma Moora uspořádal u sebe v zahradě v Banské Bystrici sérii koncertů, které se živě vysílaly na facebookové stránce V sedmém nebi. "Šli jsme do toho odpočatí a s vervou, protože jsme věřili, že tímto naším počínáním otevřeme lidská srdce. Já jsem se zavázal, že pokud nevyzbíram i s televizí JOJ alespoň pět tisíc eur, budu hrát každý pátek na zahradě od sedmnácté do osmnácté hodiny," vysvětlil své pohnutky válečný veterán.

Koncert Vlada Strmeně a Ondřeje Kandráče si můžete prohlédnout ve videu:

K jeho koncertu se v sobotu připojil i oblíbený muzikant Ondrej Kandráč, se kterým se zná už z natáčení Sedmého nebe. "Musím poděkovat i Ondrejovi Kandráčovi. To je zlatý můj dobrý kamarád. Velmi jsem se potěšil, když přišel," konstatoval Strmeň. Ačkoli sám doufal, že se za tři koncerty podařilo vysbírat alespoň 4 tisíce eur, skutečně vybraná částka ho doslova šokovala. Dohromady se totiž vybralo fantastických 15 262 eur, které poputují do Domovů seniorů v Banské Bystrici a okolí. "Z upřímného srdce vám děkuji, televizní diváci, kteří jste přispěli na tuto dobrou myšlenku," poděkoval divákům. Jeho snahu pomáhat si nesmírně váží i moderátor Sedmého nebe. "Vlado je sám v ohrožené skupině a přesto nejenže se nebojí, ale sám by chtěl pomáhat. Mě to dostalo," zhodnotil Vilo Rozboril.

Otevřené mluvení válečného veterána Vlada Strmene o hrůzách války najdete ve videu:

Vlado Strmeň je hrdina, který měl opravdu těžký život, ale přesto neztratil úsměv z tváře. Jako teenager zažil na vlastní kůži hrůzy války. Měl totiž jen 16 let, když bojoval jako partyzán v Slovenském národním povstání. Časy, které tehdy i se svými kamarády prožívali v zákopech, si už v dnešní době ani neumíme představit. On je však má v živé paměti. "Od konce války již uplynulo mnoho času, tak už i ty rány války a válečného pustošení se už jakoby i zahojily. Ale vzpomínky zůstávají. Vzpomínám si na mé dobré spolubojovníky, lepších ode mne, kteří padli. Kterým už se nedalo pomoci. Nevěděli jsme ráno, kteří z nás ještě dožijí večera. Večer jsme nevěděli, který se ještě dožije rána," řekl někdejší partyzán a dnes vitální důchodce v relaci V sedmém nebi.