Zdieľaj

Krásné gesto válečného hrdinu Vlada Strmena vás dojme: Jde pomáhat ohroženým seniorům!

Senioři jsou v současné pandemii koronavirusu tou nejzranitelnější skupinou obyvatelstva. Důkazem jsou desítky nakažených klientů v Domovech sociálních služeb. Pomoci se jim rozhodl válečný hrdina, 92- letý Vlado Strmeň, který v pořadu V sedmém nebi vyprávěl o svých vzpomínkách na hrůzy druhé světové války.

Vlado Strmeň je hrdina, který měl opravdu těžký život, ale přesto neztratil úsměv z tváře. Jako teenager zažil na vlastní kůži hrůzy války. Měl totiž jen 16 let, když bojoval jako partyzán v Slovenském národním povstání. Časy, které tehdy i se svými kamarády prožívali v zákopech, si už v dnešní době ani neumíme představit. On je ale má v živé paměti. "Od konce války již uplynulo mnoho času, tak už i ty rány války a válečného pustošení se už jakoby i zahojily. Ale vzpomínky zůstávají. Vzpomínám si na mé dobré spolubojovníky, lepších ode mne, kteří padli. Kterým už se nedalo pomoci. Nevěděli jsme ráno, kteří z nás ještě dožijí večera. Večer jsme nevěděli, který se ještě dožije rána," řekl někdejší partyzán a dnes vitální důchodce v relaci V sedmém nebi.

V souvislosti s pandemií koronavirus se rozhodl udělat ušlechtilý skutek i on chce pomáhat. A to i přesto, že je sám v rizikovém věku. Po vzoru britského válečného veterána Toma Moora uspořádá v pátek 24. dubna v 17:00 hodin koncert na své zahradě, který bude streamovat na facebookové stránce V sedmém nebi. "Byl jsem přímým účastníkem druhé světové války. Viděl jsem, jak smrt sekala lidí. Viděl jsem, jakou cenu má lidský život. I v této době má lidský život velkou cenu a vyplatí se za něj bojovat. Vzorem mi je anglický kolega, 99- letý Tom Moore. Podle jeho vzoru jdu na této zahradě hrát, dokud nevyzbíram 5 tisíc eur pro Domovy důchodců v Banské Bystrici a okolí. Do posledního eura předám všechny peníze, protože oni budou nejlépe vědět, na co je využijí," vysvětlil Strmen.

Jeho snahu si nesmírně váží i moderátor Sedmého nebe. "Vlado je sám v ohrožené skupině a přesto nejenže se nebojí, ale sám by chtěl pomáhat. Mě to dostalo," zhodnotil Vilo Rozboril.

Finanční prostředky na podporu Domovů seniorů bude možné posílat na toto číslo účtu:
SK55 1100 0000 0029 2891 5290