Zdieľaj

Skvělá zpráva pro těžce nemocnou Amelii: Pojišťovna jí schválí peníze na lék z Ameriky!

Aminka z Horné Saliby bojuje s nejtěžší formou spinální svalové atrofie. Jedinou nadějí na vyléčení je extrémně drahý lék, který si bohužel její rodiče nemohou dovolit. Zdá se ale, že rozkošné princezny konečně svítá na lepší časy!

Aminka se narodila po vzorovém těhotenství jako nádherné na první pohled zdravé děvčátko. Když se však ani po 2 měsících skoro vůbec nehýbala, začali rodiče is paní doktorkou tušit, že něco nebude v pořádku. Po celé sérii různých vyšetření dostali zprávu, že Aminka trpí velmi vzácnou, neléčitelnou nemocí - spinální svalovou atrofií typu 1, díky které se nebude vědět nikdy postavit, pravděpodobně ani posadit a časem její svalstvo ochabne natolik, že nebude ani samostatně jíst a dýchat. Po překonání prvotního šoku přišla pro rodiče další rána. Dozvěděli se, že většina dětí s tímto onemocněním se dožívá věku do dvou let. Jedinou nadějí pro pacienty s touto diagnózou je speciální genová léčba přípravkem, který vyvinuli v Americe. Jeho cena je však šílená. Stojí 54 195 419 korun českých.

Krátce na to, jak se do případu "obulo" Sedmé nebe a spustilo sbírku pro čtyři nemocné děti, mezi nimiž byla i Aminka, se ledy pohnuly. Začátkem března premiér Peter Pellegrini jako zastupující ministr zdravotnictví podepsal výjimku, aby mohl být podán ten nejdražší lék všem čtyřem dětem. Také tehdy uvedl, že už komunikoval s ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny a ta pravděpodobně rozhodne pozitivně ve věci proplacení léku. Tak se také stalo a koncem minulého týdne Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) svolala brífink, na kterém oznámila vynikající zprávu právě pro Aminku. Ta je totiž pojištěna v této pojišťovně. Holčičce schválí léčbu a proplatí ji, jakmile to bude možné. "Pokud pacientka bude splňovat a ošetřující vypíše tuto žádost, samozřejmě, my to posoudíme pozitivně a budeme to přeplácet," uvedla ředitelka VZP, Ľubica Hlinková. Otázkou zůstává, jak zareagují další pojišťovny, ve kterých jsou pojištěny další dvě děti - Alexko a Alexej. Riško už peníze má. Vybrali se od lidí přes vyhlášené sbírky.