Zdieľaj

Inspirativní slova nevidomého Paľa: Od doby co jsem přišel o zrak, žiji aktivnější život!

Čtyřicátník z Liptovského Mikuláše před pár lety po autonehodě přišel o zrak. Jak sám tvrdí, jeho handicap pro něj není v životě překážkou. Právě naopak.

Palův život se před třinácti lety od základů změnil, když po autonehodě zůstal nevidomí. Svému osudu se ale nepoddal. Místo toho, aby se litoval, začal žít aktivně. Sportuje, běhá, pracuje a stará se o domácnost, ve které žije sám. Dokonce si sám vaří a peče. Je tedy téměř soběstačný a tím je obrovskou motivací i pro další lidi. "Já posledních pět let, mám pocit, že žiji aktivněji, jak jsem žil předtím pětatřicet let. Já prostě chci něco dělat. Mě nebaví doma polehávat nebo pasivně odpočívat. Já chci plavat, já chci chodit běhat, já chci jít na turistiku. Samozřejmě, při každé takové aktivitě potřebuji někoho. Mohu sám běžet na běžícím pásu ve fitku, mohu plavat sám na plovárně. Neříkám, že je to špatné, ale někde venku běhat po kopcích, nebo plavat v Liptovské Mare, to je určitě zajímavější a hezčí," míní Paľo.

Životním snem tohoto muže bylo odběhnout maratón v Aténách. Se splněním této touhy mu pomohlo Sedmé nebe a na běh svého života trénoval s moderátorem Janem Mečiarem. O tom je známo, že běh miluje a aktivně se mu věnuje. Přesto byl pro něj maratón pořádně tvrdým oříškem. "Já můžu za sebe říct, že kdybych to běžel sám, asi bych nedoběhl. Ten maratón není úplně nejlehčí. Je dost těžký, protože se tam hodně běží kopcem, na co já nejsem zvyklý. Na rozdíl od Paliho, který je z Liptova a běhá tam po kopcích nahoru-dolů. Nakonec to, že jsme se společně dotáhli do toho cíle, bylo absolutně super," konstatoval Mečiar.