Zdieľaj

Těžký život malé Nelky: Dopoledne maká ve škole, odpoledne pomáhá s bratry autisty!

Nelka je veselá a upovídaná školačka, která má ale na rozdíl od svých vrstevníků úplně jiné starosti. Když se vrátí ze školy, doma se jí začíná "druhá směna". Mámě totiž pomáhá s péčí o bratry autisty.

Pětiletí sourozenci štvrtáčky Nelinky se narodili jako autisté. "Když rostli a měli zhruba rok, začali chodit. A už se mi tam tehdy něco nezdálo. Brblali, brblali, ale pak přestávali. Spolu se nezahráli vůbec. Točili si věci, nemluvili. Ze školky mi je vyřadili po třech měsících, protože se neadaptovali ve školce vůbec. Pak jsme šli k psychiatrovi do Trenčína a ten nám diagnostikoval, že mají dětský autismus," zavzpomínala máma Mirka na způsob, jakým zjistili, že jejich děti se narodily s autismem. Více než bratři se specifickou diagnózou však Nelka trápí smrt jejího biologického otce. Přestože žije spolu s matčiným novým mužem a miluje ho, na otce nedá dopustit. Nejhorší je, že umřel, když měla jen čtyři měsíce. "Muž mi ráno odešel do práce, šel opravovat vlaky, jednu lokomotivu. Narazili do osobního vlaku a nepřežil to. Nelka měla tehdy čtyři měsíce," vzdychla si Mirka.

V7N Samko a Kubko Samko a Kubko sa narodili s detským autizmom. Zdroj: TV JOJ

​Když její první muž tragicky zahynul, zůstala na všechno sama. Útěchou jí byly přátelé a známí, nuže a jedním z nich byl právě i Jozef. Podle jejích slov se časem jaksi sblížili a dali se dohromady. Krátce na to se jim narodili Samko a Kubko. Diagnózu autismus nesnášeli snadno. "Ze začátku, když jsme se to dozvěděli, tak jsem to těžško snášel. Pátral jsem, kde byla chyba. Marně. Těch příčin může být strašně mnoho. Ale mi to ubližovalo, tak jsem přestal pátrat," konstatoval. Největší pomocí pro mámu Mirku je právě školačka Nelka. "Ona je velká a silná bojovnice. Kdybych ji neměla, tak nevím. Jsem šťastná, že ji mám. Moc mi pomáhá," vyznala se Mirka. Jedním dechem dodala, že ji ale trápí, že dcerku zanedbává. Kvůli Samkobi a Kubkobi jí totiž nezbývá na Nelku tolik času, kolik by si přála. Sedmé nebe jim v tom trochu pomohlo a uspořádalo pro matku s dcerou babskou jízdu. A jelikož Nelkin nejoblíbenější zpěvačkou je Kristína, asi netřeba dlouho přemýšlet, kdo bude hlavním hostem na její narozeninové oslavě!

Sledujte oblíbený pořad V sedmém nebi už dnes ve 20:20 na JOJ Family!