Zdieľaj

Arpád Soltész a Eva Černá o zmizelém Palovi Rýpalovi: Novináři si rizika nepřipouští!

Investigativní novinář Paľo Rýpal zmizel bez stopy ještě v roce 2008. Do dnešního dne se neví, co se s ním vlastně stalo. Nikdo netuší, jak zmizel, kdo to má na svědomí a jaký byl důvod.

Dlouhých jedenáct let o něm nikdo nic neslyšel. Nikomu se neozval, nikdo ani nenašel jeho tělo, nikdo netuší, zda vůbec žije. Řeč je o zmizelém investigativním novináři Palovi Rýpalovi, po kterém se doslova slehla zem. Pravděpodobné ale je, že osudnou se mu stala právě jeho novinářská práce. Jak ale tvrdí jeho kamarád Arpád Soltész, který sám dlouhá léta pracoval jako investigativec, žádný novinář nemyslí na to, že by se mu něco mohlo stát. "Nějaké rizika v tom povolání jsou, ale nikdo z nás si nepřipouští, že by se mu mohlo stát něco špatného. A už vůbec ne, že by ho mohlo zabít. Velmi dlouho jsme ani nevěřili, že by na Slovensku mohli zavraždit novináře. Vlastně, až vražda Jana Kuciaka a Martiny nám otevřela oči. Ale už předtím jsme si začali uvědomovat, že asi ani ten Paľo nedopadl zcela dobře. Nyní se začínají množit indicie, které poukazují na to, že ho zavraždili," vysvětlil Soltész.

Rozhovor s matkou zmizelého Paľa Rýpala najdete v článku:

​Podle Evy Černé, další kamarádky zmizelého novináře, byl příchod demokracie po roce 1989 pro všechny velmi náročný. Najednou se totiž začaly dít věci, jaké předtím neměli v dějinách obdoby. O to náročnější to bylo i pro samotné novináře, kteří měli za úkol zlo odhalovat. "Byla to těžká doba ta 90. léta, protože jsme nebyli na nic z toho, co se dělo, zvyklí ze společnosti předtím. Myslím si, že všichni jsme se tak nějak těžko učili té demokracii. A dnes tu vidíme ty výsledky. Stále pevně věřím, že takové příběhy se již nebudou opakovat. Věřím tomu, že to nejhorší se už stalo. Novináři by měli více držet spolu a být spolupatriční, když pracují a hledají pravdu," míní Černá. Za pravdu jí dává i Soltész. "Konkurenční boj je zcela nesmyslný, neboť podstatné je odhalit pravdu a pak ji zveřejnit, aby ji všichni věděli. Toto jsme asi nejvíce dlužni Palovi. To je náš největší morální dluh, že udělat vše pro to, abychom zjistili pravdu o jeho zmizení. A aby se ji lidé dozvěděli. Především jeho rodiče," dodal.

Sledujte relaci V sedmém nebi každou neděli ve 20:20 na JOJ Family!