Zdieľaj

Vanesska ze Sedmého nebe zoufale čeká na novou ledvinu: Dárci by byli, ale má to HÁČEK!

Až do února minulého roku si žila Vanesska svůj bezstarostný dívčí život plný smíchu a radosti. Šťastnou ji dělala zejména gymnastika a měla velké plány. Pak však přišla krutá a zákeřná diagnóza a její život se obrátil naruby.

Usměvavou Vanessku jsme všichni poznali prostřednictvím relace V sedmém nebi. Toto sluníčko mělo totiž dva sny - uzdravit se a setkat se s Lucié Bílou. Jelikož se zdravím jí pomoci neumíme, radost do žil jsme jí vlili alespoň osudovým setkáním s její milovanou zpěvačkou. Diagnóza, s níž holčička bojuje od února minulého roku, je totiž zdrcující. Ze dne na den jí začaly selhávat ledviny a už téměř rok je odkázána výlučně na dialýzu. Do nemocnice musí chodit třikrát týdně a kvůli nemoci musela pověsit na hřebík svou největší vášeň - gymnastiku. Nadějí pro ukončení její trápení je jedině transplantace. "Přibližně 10 procent všech ledvinových transplantací na Slovensku je realizovaných od žijících dárců. Jsou jimi zejména rodiče, kteří ledviny darují dětem, nebo děti, které darují ledviny rodičům, případně si takto pomohou sourozenci. Vždy však musí být dárce dospělý," vysvětlil Ľuboslav Beňa, prezident Slovenské transplantologickej společnosti.

Vanesska musí absolvovať dialýzu až trikrát do týždňa. Čas využíva na učenie sa. Zdroj: TV JOJ

Podle jeho slov přibývají i takzvaní emocionální spříznění dárci - tedy lidé, kteří nejsou s pacientem v příbuzenstvu, ale mají k němu blízký vztah. "Jde především o manžele, životní partnery, blízké přátele," vysvětlil lékař. Po odvysílání Vanesskinho příběhu se také objevili potenciální dárci, kteří by chtěli dívce pomoci. Jenže tady je kámen úrazu. Tento způsob darování orgánu totiž musí posoudit etická komise. Následně začne kolotoč vyšetření jak pro pacienta, tak i pro samotného dárce. Jestliže orgán totiž daruje žijící dárce, musí absolvovat sérii vyšetření celkové zdravotní vhodnosti a musí se u něj vyloučit ledvinové poškození. "Po odběru ledviny je sledován pravidelně v transplantačním centru, kde odběr provedli. V zásadě se jeho zdravotní stav po darování orgánu nezhorší, naopak, díky tomu, že ho pravidelně sledují, jsou korigovány i mírné odchylky například v tlaku krve a podobně," přiblížil. Od roku 1990 se na základě dárcovského a transplantačního programu podařilo na Slovensku zachránit až 4 tisíce lidských životů. Transplantace se provádějí na specializovaných pracovištích v Bratislavě, v Martině, v Banské Bystrici a v Košicích. Minulý tok se uskutečnilo 201 orgánových transplantací, přičemž až v 146 případech šlo o ledviny. Na dárce však čeká přibližně dvakrát tolik pacientů.