Šaty dělají člověka, kroje dělají zbojníka: Jak vznikaly výpravné kostýmy k seriálu Uhorčík?

Kluci z hor z komediálního seriálu Uhorčík by nebyly tím, čím jsou, kdyby nebyly oblečeni v krásných a autentických lupičských krojích. Odkud se vzali a jak vznikaly nám prozradila šikovná kostýmní výtvarnice!

Komediální seriál Uhorčík se odehrává v dobách dávno minulých a tak není divu, že všechny postavy jsou oblečené ve výpravných kostýmech. Oblečení zbojnické družiny vychází z reálných krojů, které se kdysi nosili. "Jsou to oděvy, které se nosily kdysi. Samozřejmě, některé jsou i trošku vymyšlené a dotvořeny, ale víceméně to vše vychází z autentických oblečení. Jsou to věci, které byly opravdu reálně nošeny," vysvětlila kostýmní výtvarnice Dana Kubínyová. Kroje pro hlavné hrdiny, Uhorčíka a Jánošíka, byly vyráběny na míru a postarali se o ně šikovné ruce švadleny zpod Kriváně. Právě ona se totiž specializuje na oděvy z této malebné oblasti Slovenska.

Zbojnické kroje jsou ušity z přírodních materiálů, to znamená, že herci nosili pravé lněné košile a soukenné kalhoty tak, jak to kdysi bývalo. Natáčení v exteriérech, zejména v lese, jim tak dalo pořádně zabrat a tak se kostýmní výtvarnice na place opravdu nenudila. Po ruce měla vždy všechny šicí potřeby. "Vždy jsem v pohotovosti, to třeba, protože stále se něco stane při takové výrobě. Tím, že točíme venku, v lese a v různých reálných prostorech, musím být připravena na všechno," zhodnotila Kubínyová se smíchem.

Sledujte komediální seriál Uhorčík každý čtvrtek ve 20:20 hodin na JOJ Family!

Tagy: Uhorčík