Víte, jak se správně sází stromky? S našimi tipy se jim bude dařit mnohem lépe!

Jaro je obdobím, během kterého do svých zahrad vysazujeme nejen užitkové a okrasné rostlinky, ale i keře a mladé stromky. Ačkoli by se mohlo zdát, že to není žádná věda, pravdou je, že při tom je třeba dodržovat určitá pravidla. Určitě nestačí jen vykopat jámu, vložit rostlinu a zasypat ji zeminou.

Abychom v našich zahradách měli z nově vysazených stromků užitek, jaký očekáváme, vše začíná správným výběrem odrůdy. Vlaďka, která je odbornice na ovocné stromy, v Nové zahradě vysvětlila, že v současnosti je velmi důležité, abychom si vybírali hlavně samoopylivé druhy. Myslet je třeba i na to, ve kterém roce přichází rodivost. Přestože by se ovocné stromy měly ideálně vysazovat během teplého podzimu, pokud při vybraném druhu přichází rodivost až ve druhém nebo třetím roce, nezáleží na tom, kdy jej posadíme.

Nova zahrada - sadenie stromcekov Zdroj: TV JOJ

Na začátek je důležité vykopat pořádně hlubokou jámu, aby měl kořenový systém dostatek místa. Tam to ale nekončí. " Když si domů přinesete volnokorenní stromek, zásada je - mít nůžky. Vlásečnice raději nestříháme. Nebo pokud, tak jen velmi jemně, ale hrubé kořeny zastřihneme, abychom obnovili řezné rány. Netřeba se toho bát," vysvětlila Vlaďka . 

Zároveň upozornila, že zakoupenému stromku je třeba po přinesení domů dopřát čas. "Nikdy nesázíme stromek hned poté, co si ho doneseme domů a sestříháme. Třeba ho minimálně, učebnicově, do 24 hodin ponořit do vody. Alespoň na 12 hodin," přízvukovala . Ve vodě však kořeny nenechávejte příliš dlouho, protože by mohly začít zahnívat.


Nova zahrada - sadenie stromcekov Zdroj: TV JOJ

​Když kořenový systém zkrátíte a pořádně zavlažíte, aplikujte na něj mykorhizní houby. " Musí to být na tom kořenu, protože pokud to bude jen v půdě a nebude se to dotýkat kořenové soustavy, tak ta houba nám nepřežije. Vypadá to jako granule, ale jsou to houby, které sice parazitují na kořeni, ale dobře parazituje. Zlepšuje půdní vzdušnost a přivádí více živin ," řekla odbornice. 

Při samotné výsadbě je třeba být také opatrný. Hloubka výsadby totiž záleží na tom, kde je umístěn podnož. Místo očkování nesmí být nikdy zasypáno půdou. Po umístění mladého stromku do jámy ho zasypte půdou, jemně ji zamačkejte a podepřete kolíkem. Na závěr vytvořte zálivkový talíř a vydatně polijte.

Nova zahrada - sadenie stromcekov Zdroj: TV JOJ


Sledujte pořad NOVÁ ZAHRADA každou neděli na JOJ Family!