Chcete si založit živý plot? Vyměňte problematické a vysychající tuje za TYTO keře!

Mnozí zahrádkáři se při plánování živého plotu soustředí pouze na jehličnany a nejčastěji na tuje. Jenže ty jsou z dlouhodobého hlediska velmi problematické. Často vysychají, trápí je škůdci a navíc stále vypadají stejně. Inspirujte se klukami z Nové zahrady a namísto tújí si do zahrádky vyberte něco z těchto dřevin a keřů!

Úkolem živého plotu je, aby nás v zahrádce ochránil před nežádoucími pohledy z ulice či od sousedů. Popři tom by měl také působit esteticky, protože tvoří velkou souvislou plochu. Klasické tuje tyto požadavky sice splňují bravurně, ale jen do momentu, kdy začnou hnědnout a vysychat. Tehdy je s nimi více trápení, než radosti. Pokud to znáte i vy a uvažujete nad změnou, případně živý plot jen plánujete založit, vyzkoušejte si do zahrádky umístit úplně jiné dřeviny.

Na živý plot jsou nejideálnější stálezelené dřeviny či keře, které vypadají pěkně i v zimních měsících. Nejideálnější je, pokud případně kvetou, mají nějaké plody nebo jsou alespoň okrasné listem. Uvažovat můžete nad druhy jako například bobkovišeň, zimostráz (buxus), cesmína, jeřabina, brslen, Dřišťál Thunbergův, jalovec, temnoplodec černoplodý či rakytník. Marné ale vůbec nemusí být ani listnaté opadavé dřeviny.

Nová záhrada - živý plot Živý plot vytvorený z kríkov či drevín, ktoré sú okrasné listom, vyzerajú oveľa krajšie než nudné zelené tuje. Zdroj: Profimedia

Mnozí pěstitelé si nechtějí na živý plot vybrat opadavé dřeviny, protože mají obavy z toho, že po opadání listů nebudou mít dostatečné soukromí. Zahradnice Danka však velmi dobře ví, že to je spíše mýtus, než pravda. Do své zahrady vysadila alej asi 50- centimetrových habrů, které se v průběhu tří let tak vytáhli, že jí poskytují dostatečnou ochranu před nežádoucími pohledy. "Když rozkvetou, vytvoří krásnou zelenou stěnu. V zimě, na začátku, dokud byly ještě menší, tak samozřejmě trošku opadly. Ale, když jsou již takto větší a bohatší, drží ty listy. Které zhnědnou a na jaře opadnou. Ale vzápětí znovu takto pěkně narostou," vysvětlila v Nové zahradě. Tak co, vyzkoušíte naše tipy na živý plot?

Nová záhrada - hraby Aj listnaté stromy vedia vytvoriť krásny hustý porast, ktorý vás ochráni pred zvedavými pohľadmi susedov. Zdroj: TV JOJ