Vysychají vám v zahradě rostlinky během extrémních veder? TAKTO jej určitě ochráníte!

Během extrémních veder, které Slovensko aktuálně sužují, netrpí jen lidé či zvířata, ale i naše rostlinky. Vysoké teploty a sucho totiž umí potrápit i ty nejodolnější druhy. Chcete svoji zahrádku ochránit a zabránit jejímu zničení? Inspirujte se super tipem od kluků z Nové zahrady!

Klimatické změny způsobily, že už několik let bojujeme s extrémními výkyvy počasí a to zejména v létě. Přívalové deště se střídají s obrovskými vedry a dlouhotrvajícími suchem. A to rozhodně nejsou vyvážené podmínky pro pěstování rostlin v našich zahradách. Pokud udeří extrémně teplá a čísla na teploměru se začnou škrábat vysoko nad 30 stupňů, rostlinky trpí a může je to stát i život. A vás práci, kterou jste jim věnovali či finance, které jste investovali.

Pokud toho už máte plné zuby a hledáte řešení, které pomůže vašim rostlinkám přežít i velké horka a sucha, inspirujte se ověřeným tipem od kluků z Nové zahrady. Již několik let dělají na začátku léta jednu činnost, která velmi pomáhá. "Jsme na začátku léta a už nyní používáme podzimní hnojivo právě proto, že je situace, jaká je. Kvůli tím vedrům. V podzimním hnojivu je vyšší podíl draslíku, nižší podíl dusíku. Efekt je takový, že ta rostlinka zastaví svůj růst, který by koneckonců tak či tak zastavila, když jsou takové horka. Ale díky draslíku jí zhrubnou buněčné stěny. Je to přirozená ochrana před mrazem a na podzim tak připravujeme rostlinky na blížící se zimu. Jenže vegetační období se prodlužuje a nyní v létě dosáhneme stejný efekt. Rostlinky zastaví svůj růst, ale pletiva jim vyzrají, jsou odolnější vůči suchu a jsou odolnější vůči brutálním horku. Takže, to podzimní hnojivo je nyní na místě," vysvětlil Martin Čurda v Ranních novinách.

Nová záhrada - extrémne horúčavy a rastlinky Rastlinky počas extrémnych horúčav nesmierne trpia. Pomôžete im, ak ich na začiatku leta prihnojíte jesenným hnojivom. Zdroj: Profimedia

Účinek podzimního hnojiva potrvá přibližně dva měsíce a na konci léta budou vaše rostlinky opět připraveny naplno růst. V době kolem září už totiž bývají podmínky pro pěstování příznivější. Díky tomuto triku vaše rostlinky přežijí extrémní horka a budou vám dělat radost až do doby, než přijdou první zimy.