Požírají vám v zahradě úrodu slimáky a plzáci? TAKTO s nimi zabojujete jednou provždy!

Každý zahrádkář velmi dobře ví, jak chutná nekonečné trápení se s hlemýždi či se plzáky. I tu nejbujnější úrodu totiž dokážou v poměrně krátkém čase kompletně zlikvidovat. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si s nimi nevědí rady, máme pro vás několik tipů od kluků z Nové zahrady!

Hlemýždě a zejména plzáci se v zahradách zdržují ve vlhkých, zarostlých a stinných místech. Často se ukrývají i mezi vrstvami mulčovací kůry či pod různým nepořádkem. Prvním krokem je taková místa zlikvidovat. Rostlinky polévejte brzy ráno, aby se voda v průběhu dne vypařila. Už tímto krokem dokážete značně eliminovat jejich výskyt. Pokud máte v zahradě zbytky cihel, desek či tkanin, pokuste se je odklidit. Znepříjemnit cestu za potravou můžete tímto nezvaným hostům i pořádným prokypření půdy.

V případě, že to nepomůže, je třeba se vrhnout na osvědčené, takzvané, babské recepty. Plzáky pomáhají vymýtit lapače v podobě kelímků z jogurtu, které jsou do půlky naplněné pivem. Stejnou službu udělají i meloun či kávová sedlina.

Nová záhrada - indický bežec Zdroj: Nová záhrada

Pokud by se ve vaší zahrádce plzáci nadále nekontrolovatelně množily, kromě postřiku je tu ještě jedna možnost. Kluci z Nové zahrady radí pořídit si jejich přirozeného nepřítele - indického běžce. Jde o kachny, které vysloveně živí požíráním plzáků a šneků. Stačí jim vyčlenit kousek prostoru, ve kterém budou mít výběh a párkrát do týdne je pustit do zahrady, ať si "udělají svou práci". Navíc časem z nich můžete mít užitek také ve formě masa. "Boj s plzáky je opravdu věčný a kdo nechce použít chemii, tak toto je správná alternativa. Vychytají to, napasou se a budete mít od plzáků klid," řekl v Nové zahradě František Laššák.

Pro více tipů sledujte Novou zahradu každou sobotu v 16:55 na JOJ Family!