Vypěstujte si krásné a voňavé růže zdarma a bez otročíny: Řekneme vám, jak na to!

Pokud chcete být hrdým majitelem růžového keře i vy, nepotřebujete na to vynaložit žádné velké investice či hodně času. Stačí vědět, jak na to! Inspirujte se šikovným tipem od kluků z Nové zahrady a neobanujete!

Růžový keř je bez pochyb okrasou každé zahrady a svou omamnou vůní i pestrými barvami láká nejednoho zahrádkáře. Vypěstovat ho přitom vůbec není složité, finančně náročné a ani příliš pracné. Díky návodu od paní Vlasty, kterou všichni známe z oblíbeného pořadu Nová zahrada, si záhon růží zabezpečíte za levný peníz a bez otrocké práce.

Postup představil v Nové zahradě náš Garden Vedúcko Martin Čurda. Pokud máte vy nebo vaši přátelé na pozemku růže, která se vám líbí a chtěli byste ji rozmnožit, stačí získat odřezky. "Platí, že při péči o růži byste měli pravidelně odstraňovat odkvétající květiny. Neměli byste dopustit, aby to došlo do stádia jablíček, které rostlinku zbytečně vysilují. Odkvetlé květy odřízněte pod prvním, druhým nebo třetím párem listů," vysvětlil Martin.

Nová záhrada - ruže Pri množení ruže nezabudnite na to, že odrezok musí obsahovať aspoň jedno očko. Zdroj: TV JOJ

Když odstraníte přebytečnou část větvičky, nastává čas pro získání potřebného odřezku. "Od tohoto bodu 10-15 centimetrů bude odřezek, který je již polovyzrálých - je už trochu hutnější, ale je stále zelený. Co je důležité, obsahuje alespoň jedno očko. Tento odřezek zasaďte do květináče se vzdušným substrátem, dejte něj skleněný pohár, aby to drželo mikroklima a vlhkost. Několik týdnů ho udržujte uvnitř v místnosti vlhký, aby chytil kořínky," přizvukuje Garden Vedúcko.

Nová záhrada - ruže Ak odrezky ruží prikryjete skleneným pohárom, udržíte im mikroklímu a potrebnú vlhkosť, aby sa dobre zakorenili. Zdroj: TV JOJ

Když odřezek z růže pustí kořínky, můžete jej posadit do volné půdy. Pozor ale třeba dát na to, aby byl na chráněném stanovišti. Tam byste ho měli nechat alespoň jednu sezónu, aby pořádně zmohutněl. Následující sezónu můžete odřezek zasadit na stanoviště, které už bude definitivné. Tímto způsobem si bez námahy můžete namnožit jakýkoliv typ a druh růže.

Pro více tipů sledujte oblíbenou relaci Nová zahrada každou sobotu v 18:00 na JOJ Family!