Chcete se v zahradě zbavit otravného plevele? TOTO je lepší než mulčovací textilie!

Nedílnou součástí zahradničení je i nepříjemní plevel, se kterou bojuje každý pěstitel. Nejčastěji se jí snažíme zbavit pomocí mulčovací textilie, ale ta s sebou přináší řadu nevýhod. Nechte si poradit od zkušeného zahrádkáře a vyzkoušejte TOTO!

Realizace a terénní úpravy zahrad se často neobejdou bez pokládání geotextilií a mulčovací kůry. Pokud se používá v rozumné míře a na přesně určená místa, je dobrým pomocníkem. Její výhodou je, že vyhubí plevel, zabezpečí rovnoměrný průnik vody do půdy i udržení vláhy v ní, nebo ochranu vrchní vrstvy kořenového systému. V případě, že ji ale bez rozmyslu použijete na velké plochy, můžete jí vyhubit veškerý (i prospěšný) život ve vaší zahradě. Právě proto jsou v současnosti geotextilie velmi diskutovaným tématem.

"Lidé si chtějí zahradu jen užívat, protože jsou hekticky ponoření do práce. Chceme zadusit plevel, tak tam položíme netkanou textilii, která v tom pomůže. Z dlouhodobého hlediska netkaná textilie dusí i život. Půda nedýchá," řekl v pořadu Nová zahrada zkušený zahrádkář Jozef Toman. Textilie totiž z půdy vyžene i žížaly, které ji nejenže provzdušňují, ale i pohnojí. Plevele se však můžete zbavit i ekologičtěji a šetrněji než použitím netkané textilie. Jednoduše místo ní použijte staré nebarvené papírové kartony zbavené plastových a kovových složek. Pomohou vám v boji s plevelem, ale zároveň se budou postupně rozkládat, což bude pro zahrádku prospěšné.

Nová záhrada - kartón Nefarbený kartón zbavený plastových a kovových komponentov je skvelou náhradou mulčovacej textílie, ktorú bude vaša záhrada milovať. Zdroj: Profimedia

Pro více tipů sledujte pořad Nová zahrada každou sobotu v 17:00 na JOJ Family!