Nebaví vás neustále sekání zahrady? 3 výhody náhrady trávníku, které si zamilujete!

Věčné sekání či zavlažování mohou být pro zaneprázdněné, ale i pohodlnějších lidí otravné. Inspirujte se tipem od kluků z Nové zahrady a vyzkoušejte náhradu trávníku, která vyžaduje téměř nulovou péči!

Každý, kdo má zahradu pokrytou trávníkem, ví, že péče o ně vyžaduje poměrně mnoho úsilí. Pravidelné sekání, zavlažování či hnojení stojí zahrádkářů dost času a často i peněz. Naštěstí existují náhrady trávníku, které nepotřebují tolik péče, ale zahrádce vytvoří zelenou oázu. "Stále říkáme, že trávník je v zahradě nejhladovejší a nejžíznivejší plocha. A tak se snažíme alespoň sem tam vám ukázat nějakou alternativu nebo náhradu za trávník," řekl v pořadu Nová zahrada Garden Vedúcko Martin Čurda.

Ideální volbou jsou půdokryvné rostliny, které jsou nejen praktické, ale i užitečné. Jsou nenáročné na údržbu, chrání půdu před vysoušením, před erozí a také zabraňují plevelům v růstu. V jedné z realizací použili v Nové zahradě mateřídoušku časnou, která navíc krásně květe a zajímavě voní. "Vytvoří souvislou vrstvu, souvislý porost cca. asi za rok. Jakmile se zakoření, tak se začni rozpíjet, čili postupně se spojí a vytvoří souvislou plochu. Je to náhrada trávníku, který nemusíte sekat. Navíc, pěkně rozkvete. Když se po ní projdete, i zajímavě voní a zdaleka nepotřebuje tolik živin jako trávník. Nemusíte to sekat pravidelně jako klasický trávník. Netřeba ho každý den zalévat jako klasický trávník," vysvětlil Martin. "Takže je to opravdu funkční náhrada trávníku," dodal Feri.

Nová záhrada - Dúška včasná Zdroj: TV JOJ
Nová záhrada - Dúška včasná Dúška včasná vytvorí v záhrade súvislý porast, o ktorý sa netreba príliš starať. Je to ideálna voľba pre zaneprázdnených či pohodlnejších záhradkárov. Zdroj: TV JOJ