Jak se zbavit škůdců bez chemického postřiku? Použijte TUTO zahrádkářskou vychytávku!

Radost ze zahradničení či z pěstování plodin, květin, ale i bylinek nám velmi rychle mohou pokazit nechtění hosté. Jsou jimi škůdci, kteří v průběhu krátkého času dokáží doslova vymýtit pracně vypěstovanou rostlinky. Než použijete chemický postřik, vyzkoušejte TOTO!

Pokud chceme mít v zahrádce, ve skleníku, či jen v bytě na balkoně bohatou a zdravou úrodu, nesmíme zapomínat na bezpečnost. Zeleninu, ovoce, ale také bylinky či květiny totiž často navštěvují nezvaní hosté, kterými jsou škůdci. Třásněnky, molice i mšice dokážou napáchat pořádnou spoušť, což zřejmě znají mnozí zahrádkáři. Když se už na rostlince vyskytnou, ve většině jiná pomoc než postřik není. Samotnému příjezdu a přemnožení škůdců se však dá velmi jednoduše zabránit. Stačí používat barevné lepové desky.

Na začátek je třeba říci, že lepové desky slouží jako prevence, takže je třeba je vyvěsit včas. V zahrádkářství lze koupit desky dvou barev - žluté a modré. Žluté jsou nejvhodnější proti molice a mšicím. Modré mohou využít zejména pěstitelé paprik, okurek a chryzantém, protože jejich plocha přitahuje třásněnky, která škodí hlavně tímto druhům rostlin. Mimořádně důležitá je také jejich správná aplikace. Lepové desky by se měly nacházet přibližně 15-20 centimetrů nad osázenými rostlinami. Ve skleníku je můžete zavěsit například na provázek a spustit jejich nad záhony.

Nová záhrada - lepové dosky Zdroj: TV JOJ

Takové lapače nežádoucího hmyzu však můžete velmi dobře využít i na balkoně či při pokojových rostlinkách. Dokáží rychle zachytit i nepříjemné mušky či chvostoskoky. Namísto velkých desek si však pořiďte malé zapichovací trojúhelníky.

Nová záhrada - lepové dosky Zdroj: TV JOJ