Jak si vypěstovat sazenice z toho, co máte doma? Inspirujte se tipy z Nové zahrady!

Možností, jak si vypěstovat něco z toho, co už máte doma, je mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Podle Martina Čurdy z Nové zahrady se dá rozmnožit skoro každé ovoce či zelenina. Jen je třeba vědět, jak na to.

Staré známé heslo "vše se dá, jen třeba chtít" platí v zahradničení dvojnásob. Trpělivost a péči jsou základní předpoklady pro to, abyste vypěstovali cokoliv, co budete chtít. A to dokonce z toho, co máte doma v kuchyni. Podle Martina Čurdy z Nové zahrady se dá rozmnožit téměř každé ovoce či zelenina, ale zároveň připomíná, že ne při všem třeba čekat úrodu.

Ovoce: Kiwi, citrony či pomeranče jsou nejvděčnější druhy ovoce v otázce vlastní výsadby do květináče. Stačí z plodu vybrat semínka, očistit je od dužiny a zasadit. Při dostatečné trpělivosti a péče si vypěstujete krásné rostlinky. Nesmíme však zapomínat na to, že úrodu nebudete mít jen tak snadno. Jelikož jde o rostliny semenáče, ne o naočkované odrůdy. Dobrou zprávou ale je, že rodící odrůda lze snadno dodatečně naroubovat. Podobně je to i s jablkem či hruškou.

Pestovanie Zdroj: Profimedia

Zelenina: "Co se snadno množí a při čemž lze zaznamenat velké pěstitelské úspěchy a vypěstovat si vlastní plody, to je zelenina. Například, česnek nám zvykne sám klíčit v ledničce. Tam je ale proces růstu zdlouhavější. Rychleji a efektivněji jsou plodové druhy zeleniny, například, rajčata a papriky," vysvětlil Martin. Semínka z rajčat či paprik získáte také velmi snadno. Plod jen proříznete a semínka vyberete. V případě rajčat stáním ve vodě odstraníte dužinu. Následně semínka necháme trochu přesušit a zasadíme ideálně do truhlíku. Na začátek si vypěstujeme sazenice, které probereme. Vybereme ty nejsilnější jedinci a ty zvlášť přesadíme. "Vlastní sazenice si můžete takto vypěstovat na balkoně či na parapetu. I když už mnozí sazenice mají, nic nezmeškáte, akorát je budete později sázet a později budou přinášet plody. Minimálně se vyhnete riziku pozdních jarních mrazíků. Pojďte do toho! Je to určitě smysluplnější činnost, jak jen tak sedět se založenýma rukama," dodal Čurda.

Zelenina pestovanie Zdroj: Profimedia