Jak si vypěstovat sazenice z toho, co máte doma? Inspirujte se tipy z Nové zahrady!
Staré známé heslo "vše se dá, jen třeba chtít" platí v zahradničení dvojnásob. Trpělivost a péči jsou základní předpoklady pro to, abyste vypěstovali cokoliv, co budete chtít. A to dokonce z toho, co máte doma v kuchyni. Podle Martina Čurdy z Nové zahrady se dá rozmnožit téměř každé ovoce či zelenina, ale zároveň připomíná, že ne při všem třeba čekat úrodu.
Ovoce: Kiwi, citrony či pomeranče jsou nejvděčnější druhy ovoce v otázce vlastní výsadby do květináče. Stačí z plodu vybrat semínka, očistit je od dužiny a zasadit. Při dostatečné trpělivosti a péče si vypěstujete krásné rostlinky. Nesmíme však zapomínat na to, že úrodu nebudete mít jen tak snadno. Jelikož jde o rostliny semenáče, ne o naočkované odrůdy. Dobrou zprávou ale je, že rodící odrůda lze snadno dodatečně naroubovat. Podobně je to i s jablkem či hruškou.
Zelenina: "Co se snadno množí a při čemž lze zaznamenat velké pěstitelské úspěchy a vypěstovat si vlastní plody, to je zelenina. Například, česnek nám zvykne sám klíčit v ledničce. Tam je ale proces růstu zdlouhavější. Rychleji a efektivněji jsou plodové druhy zeleniny, například, rajčata a papriky," vysvětlil Martin. Semínka z rajčat či paprik získáte také velmi snadno. Plod jen proříznete a semínka vyberete. V případě rajčat stáním ve vodě odstraníte dužinu. Následně semínka necháme trochu přesušit a zasadíme ideálně do truhlíku. Na začátek si vypěstujeme sazenice, které probereme. Vybereme ty nejsilnější jedinci a ty zvlášť přesadíme. "Vlastní sazenice si můžete takto vypěstovat na balkoně či na parapetu. I když už mnozí sazenice mají, nic nezmeškáte, akorát je budete později sázet a později budou přinášet plody. Minimálně se vyhnete riziku pozdních jarních mrazíků. Pojďte do toho! Je to určitě smysluplnější činnost, jak jen tak sedět se založenýma rukama," dodal Čurda.