Ptáte se na Facebooku: Co všechno vás čeká, pokud se dostanete do relace Nová zahrada?

Oblíbená relace Nová zahrada přináší inspirace všem milovníkům zahradničení již dlouhá léta a je neodmyslitelnou součástí nedělního odpoledne na JOJ Family. Minulý týden jsme vám řekli, podle čeho se vybírají zahrady, ve kterých se budou realizovat změny. Nyní vám prozradíme, co vás čeká, pokud se do relace dostanete!

Na obrazovkách JOJ Family jsme v průběhu několika let odvysílaly neuvěřitelné množství epizod oblíbeného pořadu Nová zahrada a přibližně stejné množství zahrad zrenovovali naši kluci Martin Čurda a František Laššák. Před týdnem jsme vám objasnili, na základě čeho se zahrady vybírají, které budou před televizními kamerami dávat dohromady. Nyní vám prozradíme, co vás čeká, pokud vás do relace vyberou! "Vždy absolvujeme prohlídku vybrané zahrady. Bez toho to nejde. Dá se udělat návrh i pouze z fotografií a půdorysného plánu na dálku, ale to není ono. Nejsem věštkyně, aby mi stačily fotky a jméno. Na obhlídce totiž vidím širší vztahy na pozemku, prostor v reálných rozměrech a každý detail - jako je spádování plochy, zda typ půdy, nebo cestu slunce během dne. Navíc - prohlídka zahrady poskytuje přímý kontakt s majiteli. Živou interakci s nimi, ani reálný pohled na pozemek mi fotografie nedají," řekl Garden Vedúcko Martin Čurda.

Mimořádně důležité však je i to, aby majitelé zahrady skutečně souhlasili s natáčením a před kamery se i fyzicky postavili. Kluci z Nové zahrady už totiž zažili nejednu situaci, kdy realizace úprav ztroskotala právě na tomto bodě. "Kromě toho - už na úvod musíme vědět na čem jsme - ať domácí skutečně souhlasí s natáčením. Stalo se nejednou, že si to rozmysleli. Případně s kým vším můžeme z jejich rodiny počítat na obraz," vysvětluje Martin. Aby se dala nová zahrada vytvořit opravdu ke spokojenosti všech stran, musí kluci vědět i to, jak jsou na tom majitelé s časem. "Musíme znát jejich časové omezení (často ještě dodělávají různé stavební projekty, jako jsou chodníky, zasakovačky, obrubníky kolem domu) případně omezení z práce. A musíme zohlednit i jejich představy, ale zároveň reálně odhadnout naše síly. Téměř vždy chtějí domácí předělat celou zahradu a my si musíme vybrat a dohodnout se s nimi, kterou část zahrady přetvoří na obraz," přizvukuje Čurda.

Nová záhrada - František Laššák a Martin Čurda Zdroj: TV JOJ

Po prvotním seznámeni se s majiteli, jejich časovými možnostmi, finančními možnostmi a možnostmi samotné zahrady přichází na řadu kreativita. "Po tomto všem následuje setkání znovu, kde domácím prezentuji naši vizi, jak a co bychom mohli v zahradě přetvořit. Není to samozřejmě žádný diktát - domácí se ptají a vyjadřují svůj pohled na věc. Poté, co je návrh schválen, nastupuje Feri a připraví rozpočet, aby domácí věděli do čeho jdou. Pak následují termíny, zahradu si zařadíme do plánu natáčení a v závěru příprav si Feri řeší logistiku - objednání potřebného materiálu, jeho dopravu, i dopravu našich pracantů." Martin Čurda však připomene, že ne vždy stačí jen dvě setkání. Každá zahrada je jedinečná. "Někdy je setkání i víc, než jen dvě, dokud se dohodneme. To zejména tehdy, když domácí cosi dodělávají nebo přebudovávájí a my jen průběžně monitorujeme, jak práce pokračují, abychom věděli alespoň nahrubo, kdy můžeme se zahradou počítat na natáčení. A ano, už na první obhlídce mám nápady, které zapracuje do návrhu, ale na prvním setkání ještě o nich velmi nemluvím. Raději více poslouchám domácích, jejich představy a požadavky," dodal na závěr.