Ptáte se na Facebooku: Jak se vybírají zahrady do relace Nová zahrada a kdo to platí?

Oblíbená relace Nová zahrada přináší inspirace všem milovníkům zahradničení již dlouhá léta a je neodmyslitelnou součástí nedělního odpoledne. Mnozí z vás se ptají, podle čeho se zahrady do relace vybírají a kdo platí jejich renovaci. Máme pro vás odpovědi!

Na obrazovkách televize JOJ jsme v průběhu několika let odvysílaly neuvěřitelných 132 epizod oblíbeného pořadu Nová zahrada a přibližně stejné množství zahrad zrenovovali naši kluci Martin Čurda a František Laššák. Podle čeho si je však z množství zájemců vybírají? "Vybrat zahradu opravdu není jednoduché. Doposud evidujeme přes čtyři a půl tisíce mejlů, které nám v průběhu posledních let přišly. Na takové množství žádostí o zařazení do relace nemáme šanci ani jen reagovat. Natož se podrobně každé zahradě věnovat. Velmi nás to samozřejmě mrzí, ale taková je realita. Kritéria pro výběr jsou proto jasně dané: především vybíráme zahrady, které přinesou něco nového, něco jiného než ty předchozí. Byť jen jeden prvek. Je totiž snadné realizovat zahrady mimo kamer - stačí dvě, či tři mustry a jdete jako na pásu. No na obraz je to o to složitější, že nemůžeme diváka začít nudit stejnými řešeními. Proto musí být i zahrady na obraz takové, abych v nich mohl navrhnout něco jiného, ​​než v těch předchozích," vysvětlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Kritérií pro výběr zahrady na předělávání je však ještě více. "Další kritérium je lokalita, požadavky domácích a hlavně - samotní domácí. I ti by měly být něčím zajímaví, či lidsky sympatičtí. Samozřejmě - nehledáme žádné exoty. Naopak - je ideální, pokud se domácí potýkají na zahradě s nějakým častým problémem. Jednak se diváci s nimi pak snáze ztotožní a zadruhé - řešení problému domácích pomůže i jim, samotným divákům," zhodnotil Čurda.

Nová záhrada Zdroj: TV JOJ

Mnoha diváků a fanoušků na Facebooku také zajímá i to, kdo vlastně renovaci zahrad platí. "Všechno nakoupíme my a domácí si to platí. Nebráníme se však žádnému módu. Pokud mají domácí možnost získat výhodnější dřevo na stavbu pergoly nebo okrasný kámen do skalky, rostliny do záhonů či dřevní štěpku k mulčování - cokoliv - rádi tuto možnost uvítáme. Jinak to zajišťujeme my. Totéž platí i o pracovnících - každý jeden je ze strany domácích vítáni. O to více se udělá práce na zahradě a o to méně jich to bude stát. Platí si však všechno," dodal.