Skvělé osvěžení na léto: Udělejte si domácí bezový sirup podle kluků z Nové zahrady!

Léto je obdobím, kdy bezinky začíná krásně kvést. A to je znamení, že začíná sezóna připravování senzačního bezového sirupu, který v horkých dnech perfektně osvěží. Připravte si ho i vy podle receptu kluků z Nové zahrady!

Kluci z Nové zahrady u jedné z předělávek našli na pozemku majitele velké množství kvetoucího černého bezu. Rozhodli se, že ho využijí k přípravě skvělého domácího bezového sirupu, který je v horkých letních dnech výborným osvěžením. Pokud máte jeho chuť rádi i vy a rádi byste si ho připravili, rozhodně neváhejte a udělejte si ho podle jejich receptu. Pojďme na to!

Na tři litry vody potřebujeme 20 až 25 květů, záleží i podle jejich velikosti. Květiny mýt nemusíme, pokud nejsou špinavé. Pokud je přece jen mýt budeme, tak je opatrně opláchneme pod proudem vody. Musíme ale dávat pozor, abychom nezmýlil i pyl. Květiny utlačíme na spodek třílitrového sklenice. Pokud máte rádi sirup silnější a aromatičtější, tak můžete použít více květů (30 a více). Přidáme kyselku nebo citrony (40 gramů kyselky). Pohár zalijeme vodou, zavřeme a dáme na slunce kvasit. Pohár můžeme nechat jeden den odstát. Druhý den slijeme tekutinu přes sítko do hrnce, aby zůstala čistá bez květů. Do hrnce přidáme cukr (na tři litry použijeme tři kilogramy cukru) a dáme ho vařit. Vaříme, dokud se nám cukr neroztaje a neuvidíme, že má tekutina sirupovou konzistenci.