Je tu sezóna medvědího česneku: Udělejte si geniálně pesto podle šéfkuchaře Marka Orta!

Medvědí česnek je malý zázrak z volné přírody, který je mezi lidmi mimořádně oblíbený. Má úžasné vlastnosti a jeho konzumací si posílíte zdraví. Vyzkoušejte si udělat pesto z medvědího česneku podle receptu od profesionála!

Medvědí česnek u nás roste přibližně od března do dubna. Jeho chuť vám může připomínat pažitku zkombinovanou s česnekem, proto je výborný k dochucování pokrmů. Kromě toho je také účinným lékem, který vám může pomoci při různých zdravotních potížích. Snižuje tlak, pomáhá v boji s cholesterolem a při křečových žilách, čistí cévy.

Má detoxikační schopnosti, pomáhá při žaludečních potížích, jakými jsou průjem, zácpa či plynatost a také má preventivní účinky vůči rakovině tlustého střeva. Pomáhá při migrénách, používá se při léčbě horních dýchacích cest, například při astmatu či zánětu průdušek a samozřejmě posiluje imunitu. Abyste z medvědího česneku měli užitek co nejdéle, připravte si z něj pesto. Je to skvělý způsob, jak konzumovat medvědí česnek dlouhodobě a stále se zachovalými živinami.

Suroviny na prípravu pesta z medvedieho cesnaku Zdroj: Profimedia

Příprava pesta probíhá bez tepelné úpravy, proto si zachovává všechny cenné látky. Navíc je opravdu velmi jednoduché. Připravte si ho podle receptu od šéfkuchaře Marka Orta. Budete potřebovat piniové oříšky, medvědí česnek, panenský olivový olej, sůl a parmazán. "Piniové oříšky můžeme klidně nahradit i jinými, například vlašskými, které jsou běžnější. Ořechy opražíme a pustí svou chuť. Ořechy pesto zároveň trochu zahustí a dodají slanost a oříškovou chuť. Klidně je můžeme dát i víc. Někdo dělá pesto hruběji a někdo ho úplně rozmixuje.," prozradil Marek Ort. Jeho kolega šéfkuchař Michal Konrád zas připomněl, že během pražení piniových oříšků musíme být opatrní, aby nám neshořeli, co se může raz dva stát, protože jsou poměrně mastné.

Pesto z medvedieho cesnaku Pesto z medvedieho cesnaku má v kuchyni naozaj široké využitie. Zdroj: Profimedia

Čerstvý medvědí česnek, opražené oříšky, nastrouhaný parmezán, sůl a trošku oleje jen přidejte do mixéru a rozmixujte na konzistenci, která vám bude vyhovovat. Takto připravené pesto skladujte v chladničce. Využít jej můžete jako omáčku na těstoviny, jako pomazánku na topinky a tousty či na dochucení jídel. Dobrou chuť!