Inspirujte se od profesionála: Takhle dělá pesto z medvědího česneku Marek Ort!

Sezóna medvědího česneku už pomalu, ale jistě končí, ale pokud ještě máte tu možnost, rozhodně se vyplatí nasbírat si tuto zázračnou rostlinu a připravit z ní fantastické recepty.

Medvědí česnek u nás roste od března do dubna. Jeho chuť vám může připomínat pažitku zkombinovanou s česnekem, proto je výborný k dochucování pokrmů. Kromě toho je také účinným lékem, který vám může pomoci při různých zdravotních potížích. Snižuje tlak, pomáhá v boji s cholesterolem a při křečových žilách, čistí cévy. Má detoxikační schopnosti, pomáhá při žaludečních potížích, jakými jsou průjem, zácpa či plynatost a také má preventivní účinky vůči rakovině tlustého střeva. Pomáhá při migrénách, používá se při léčbě horních cest dýchacích, například při astmatu či zánětu průdušek a samozřejmě posiluje imunitu. Abyste z medvědího česneku měli užitek co nejdéle, připravte si z něj pesto. Je to skvělý způsob, jak konzumovat medvědí česnek dlouhodobě a stále se zachovalými živinami.

Marek Ort a jeho pesto z medvedieho cesnaku Marek Ort a jeho pesto z medvedieho cesnaku Zdroj: TV JOJ

Příprava pesta probíhá bez tepelné úpravy a je opravdu velmi jednoduchá. Pesto z medvědího česneku je součástí receptu Mareka Orta na cuketové špagety se ztraceným vejcem. Do jeho receptu na pesto z medvědího česneku použil kromě medvědího česneku i panenský olivový olej, sůl, ale také piniové oříšky a parmazán. "Piniové oříšky můžeme klidně nahradit i jinými, například vlašskými, které jsou běžnější. Ořechy opražíme a pustí svou chuť. Ořechy pesto zároveň trochu i zahustí a dodají slanost a oříškovou chuť. Klidně je můžeme dát i více. Někdo dělá pesto nahrubo a někdo ho zcela rozmixuje," prozradil Marek Ort. Jeho kolega šéfkuchař Michal Konrád zas připomněl, že během pražení piniových oříšků musíme být opatrní, aby nám neshořeli, co se může raz dva stát, protože jsou poměrně mastné.