Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Medvědí česnek u nás roste od konce března do května. Jeho chuť vám může připomínat pažitku zkombinovanou s česnekem, proto je výborný k dochucování pokrmů. Kromě toho je také účinným lékem, který vám může pomoci při různých zdravotních potížích. Snižuje tlak, pomáhá v boji s cholesterolem a při křečových žilách, čistí cévy a zmírňuje žaludeční problémy. Pokud chcete jeho účinky využít i vy, připravte si například úžasnou polévku z medvědího česneku se škvarky. Recept přinesli do relace Moje máma vaří lépe než tvoje Ivan Rusina a Fero Sedlák.
Pro 4 osoby, velmi jednoduché, čas přípravy 10 minut, čas vaření 15 minut
• Medvědí česnek 100g
• Petržel 200g
• Celer 150g
• Vývar 1l
• Smetana 250ml
• Sůl
• Koření
• Chléb 1 menší bochník
• Vejce 1
• Škvarky 100g
• Dýňová semínka 150g
• Cibula 1 střední
• Máslo
• Schwarzwaldská šunka v celku 150g
• Ricotta 200g
• Pažitka 10g
• Jedlé květiny na dozdobení
POSTUP:
Očistěte cibuli i kořenovou zeleninu. Obojí nakrájejte na malé kostičky. Nemusíte vůbec dbát na tvary, polévku budete později mixovat. V hrnci roztavte polévkovou lžíci másla, přidejte cibuli, orestujte, přidejte nakrájenou zeleninu a podlijte vývarem.
Když bude zelenina uvařená doměkka, přidejte listy medvědího česneku, smetanu a polévku rozmixujte do hladka. Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, můžete přidat vývar. Polévku ochutnejte, dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a nechte minutu přejít varem. Chléb rozkrojte, pokud máte bochník, rozkrojte ho tak, abyste mohli kůru použít k servírování. Vyberte z chleba střídku a rozdělte si ji na dvě části. Jednu část rozmixujte se škvarky, zlehka osolte a opepřete. Následně ke směsi přidejte vajíčko, slunečnicová semínka, vymíchejte těsto a z něj vytvarujte podlouhlé bochánky vysoké asi 3 cm. Uložte je na plech potažený pečícím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby (180 stupňů) na 10 - 15 minut. Slaninu nakrájejte na malé proužky nebo kostky a dejte restovat na pánev. Když bude slanina rozpražená a pustí tuk, přidejte druhou část chlebové střídky a protlačte do směsi jeden stroužek česneku, zamíchejte. Pažitku nasekejte na co nejjemnější kousky, přidejte ji do sýra ricotta, osolte, opepřete a pořádně zamíchejte.
Servírujte! Ať už použijete vydlabaný bochník, nebo libovolný talíř, na teplou polévku nasypte střídku se slaninou, uložte lžíci ochucené ricotty, přiložte chlebíčky z trouby a dozdobte jedlými květy.
TIP: Vývar si můžete předtím ohřát v mikrovlnce, urychlíte tím celý proces přípravy polévky.
TOP TIP: Krémové polévky doporučujeme po rozmixování protlačit přes síto. Je to mírně zdlouhavá a nepříliš zábavná činnost, avšak díky ní se zbavíte kousků, které mixér vynechal a docílíte mimořádně jemnou, až luxusní strukturu.