Rajčata patří k plodinám, které ve svých zahradách či na balkonech pěstujeme asi nejčastěji. Bohužel ne vždy se těšíme z tak bohaté úrody, jak bychom si představovali. Pokud i vy sníte o záhonech, které jsou plné chutných a šťavnatých plodů, určitě vyzkoušejte trik z Nové zahrady!

Každá rostlina, bez ohledu na druh, potřebuje k bujnému růstu pořádné množství živin. Ty jim nejčastěji dodáváme prostřednictvím hnojiv, která jsou v obchodech snadno dostupná. Jak už to ale bývá, všechno má svá pro a proti. Opravdu kvalitní hnojiva bývají docela drahá a navíc jsou plná chemie. S jejich používáním je také třeba být opatrný, protože při nevhodném dávkování můžeme udělat více škody než užitku. Nejlepším řešením je tedy použít buď kvalitní kompost nebo podomácku vytvořený hnojivý roztok.

Nova zahrada - paradajky Zdroj: Profimedia

Doma vyrobený hnojivý roztok má odzkoušený i vášnivý zahrádkář, herec Ivan Tuli Vojtek, který své tajemství bujné úrody rajčat prozradil v Nové zahradě. „Teď vám řeknu takovou fintu, neprozraďte ji nikomu. Když k těm rajčatům přilijete roztok z vody, droždí a přidáte špetku soda bikabony, to se budete potom divit, jaké rajčata budete mít,“ prozradil Vojtek. Postup je jednoduchý. Ve třech litrech vody rozpusťte půl šálku cukru a 100 gramů droždí. Přidejte špetku sody bikarbony a směs pořádně zamíchejte. Takto připravený roztok si přelijte do krhličky a polijte jím záhony rajčat přibližně každých 14 dní. Na jeden záhon budete potřebovat přibližně litr roztoku.

Nova zahrada - paradajky Zdroj: Profimedia

​Kombinace kvasnic a cukru zaručí, že vaše rajčata budou mít dostatek potřebných živin na to, aby krásně rostly. Navíc, úroda nebude jen bujná, ale také mnohem chutnější. Bonusem je to, že tento roztok odpuzuje škůdce. Domácí hnojivo můžete používat iv případě, že už vaše rajčata rodí. Jejich kvalitu to stále může výrazně zlepšit. Při dobré péči a vyhovujícím počasí se ze sklizně můžete těšit ještě v říjnu.

Sledujeme sociální sítě