RECEPT: I česká kuchyně umí být fit: Nahraďte pečivo touto skvělou variantou!

Vyzkoušejte si to i vy.

Martin a Tibor přišli do naší kulinářské-zábavné relace plní skvělých nápadů a těch nejlepších inspirací. I to je jeden z důvodů, proč se jim tak skvěle daří. Ani v soukromí přitom nemají od vaření rozhodně daleko. Jen nedávno si totiž otevřeli vlastní restauraci, kde chtějí záplatat díru na trhu. "Určitě nechceme lidem nabízet klasiky jako smažený sýr a podobně, spíše recepty na zdravější způsob. K tomu lokální potraviny, které jsou sezónní a čerstvé," říkají kluci. Podle Tibora například určitě není úplně v pořádku, pokud si necháme v zimě naservírovat chřest. V takovém případě je více než jisté, že bude konzervovaný, ošetřováný a hlavně nebude čerství s plnou chutí, jakou chceme. Proto bychom se měli zaměřit spíše na sezónní potraviny. "Naše pointa je taková, že minimálně jednou za dva měsíce obměňujeme jídelníček," pokračuje zkušený gastronom.

Podle kluků se dá i zdánlivě obyčejná a méně zdravá gastronomie pojmout jinak. Jako příklad uvádějí houbu, kterou připravovali v pondělní epizodě. Jde o princip rozmixovaného salátu respektive rukoly, či řepy s vajíčky a moukou. Zajímavostí je, že se to celé dává do sifonové láhve až nám nakonec vznikne mnohem zdravější alternativa pečiva. "Jsme zvyklí zajídat kopec věcí pečivem a i toto je způsob, jak využít rozumně a efektivně využít čerstvé byliny, jakými je špenát rukola a podobně. Je to přitom věc, kterou zvládnete za 5 minut, použít ji můžete k salátu, masu, předkrmu. Chuť i barva přitom může být vždy jiná," vysvětluje Tibor, pro kterého je dát na talíř vždy něco nového a kreativní přímo výzva.

Nahraďte pečivo zdravější alternativou a připravte si salát s houbou i vy!

RECEPT: Salát s kousky kuřecího masa, melounem, a rukolovou houbou

Potřebujeme:

Ledový salát
Rukola
Špenát
Dýně
Okurka
Žlutý meloun
Rajčata
Mouka
Vajíčku
Sůl, koření
Kuřecí prsa
2PL med
2PL olivový olej
1 ks citron
1KL dijonská hořčice


Postup:

Smícháme si salát, opečeme maso.
Připravíme si houbu z mouky, vajec, rukoly a vody. Vymixujeme a nalijeme do šlehačkový lahve. Použijeme dvě bombičky a vystříkáme do umělohmotného poháru. Děláme 2 minuty.